Premierul de la Sofia susţine că pierderile financiare cele mai mari au fost cauzate de proiecte nesustenabile precum centrala nucleară de la Belene.
Oficialii bulgari au trimis procurorilor toate documentele care dovedesc problemele Bulgariei. În actuala situaţie, guvernul bulgar nu mai poate evita impunerea unor impozite dure. Sofia va introduce taxa pe lux, prin care vor fi impozitaţi proprietarii maşinilor cu peste 150 de cai putere, cei care deţin iahturi sau locuinţe de peste 250 de metri patraţi. O altă măsură anticriză va fi introducerea unei grile de salarizare în cazul funcţionarilor publici.
Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că problemele Bulgariei şi cele ale Greciei se vor răsfrânge şi asupra ţării noastre.
Problemele ţării vecine sunt aproape la fel de grave ca cele din Grecia. Statul elen are un deficit bugetar de aproape 13%, de patru ori mai mare decât permit regulile zonei euro. În plus, datoria publică depăşeşte acum 300 de miliarde de euro. Ca şi în cazul Bulgariei, se pare că situaţia financiară a fost ţinută ascunsă. Oficialii de la Bruxelles au cerut elenilor explicaţii după ce jurnaliştii de la New York Times au scris că bancherii de pe Wall Street au ajutat Grecia sa-şi ţină ascunse împrumuturile făcute dupa aderarea la zona euro, în 2001.
Antena 3