BRD crede că în acest an se va înregistra o creştere economică de 2%, o previziune optimistă chiar şi pentru unii membri din guvern, şi cu atât mai mult comparativ cu a altor bancheri. De altfel, UniCredit Group şi-aş revizuit săptămâna trecută prognozele, estimând o creştere economică de doar 0,6%, în vreme ce din ce în ce mai mulţi analişti cred că anul se va încheia pe minus .
Criticată adesea, structura exporturilor româneşti (ce se bazeaza încă în măsură apreciabilă pe lohn şi pe produse cu valoare adaugată mică) devine un avantaj, în viziunea vicepreşedintelui BRD. ?E de aşteptat ca mărfurile româneşti să fie mai căutate, pentru că sunt mai ieftine decât ale altor ţări cu care concurăm pe pieţele externe, şi în condiţiile actuale toată lumea este atentă la costuri?, crede el.
Părerea acestuia nu este împărtăşită de Mircea Coşea de exemplu, care considera că nu se poate face comparaţie între lohn-ul românesc, ce trage la maşină cămăşi şi sutiene? şi al altor state, care au un ?lohn mai elaborat? şi montează Skode.
Totuşi, un alt expert BRD, Ariel Emirian, crede că România este avantajată şi de dependenţa de banii străini, situaţia fiind mai puţin volatilă.
Spre deosebire de ţări precum Ungaria, Polonia, Ucraina sau Turcia - care au atras mai ales investiţii de portofoliu, foarte volatile atunci când ?pieţele se închid?, în România şi Bulgaria primează investiţiile străine directe şi capitalurile atrase de companiile locale de la firmele-mama.
Antena3.ro