Dacă Grecia, Portugalia sau Spania au fost cât de cât cârpite cu împrumuturi, o problemă uriaşă ne "aşteaptă după colţ": Franţa.
Cu toate că este un stat care s-a aflat încă de la început în inima Uniunii Europene, fiind alături de Germania, susţinătoarea tuturor eforturilor de realizare a uniunii monetare, Franţa se află acum în impas.
Cu toate că are încă multe puncte forte pe care se poate baza, de pe o zi pe alta devine tot mai vulnerabilă în faţa haosului financiar de pe continent. De ani de zile nu face altceva decât să piardă şi să plece capul în faţa Germaniei, iar de când Berlinul a trecut la reformarea din temelii a statului şi de reducere a costurilor, procesul s-a accelerat.
Companiile franceze sunt restrânse şi sufocate de regulile prea rigide care dictează tonul pe piaţa muncii şi ritmul în care evoluează producţia, de taxele uriaşe pe care trebuie să le plătescă şi de un sistem de asigurări birocratic şi greoi.
Astfel, s-a ajuns ca sectorul care oferă cele mai multe locuri de muncă - IMM-urile - să fie mult mai subdezvoltat decât în Germania, Marea Britanie sau Italia, iar creşterea economică este pe linia de plutire. Mai mult, pentru anul viitor, analiştii prevestesc o încremenire a economiei.
Şomajul a atins cote alarmante, iar 25% din tineri nu au un loc de muncă după terminarea studiilor. Din păcate, un stat puternic din inima Uniunii Europeene a intrat in fibrilaţii, iar specialiştii spun că în viitorul nu prea îndepărtat ar putea intra in stop cardiac, scrie The Economist.