Una din aceste ţări este Islanda, care a reuşit să evite la mustaţă un colaps economic, în 2008, când majoritatea ţărilor au atins "fundul gropii", dar acum situaţia este ca o bombă cu ceas.
Cum s-a ajuns aici?
Când situaţia era înfloritoare, Islanda a funcţionat ca un fond de investiţii. Băncile din ţară au acumulat active din întreaga lume, iar în vârful perioadei de glorie numărau de zece ori mai mulţi bani decât PIB-ul ţării.
Băncile le promiteau depozanţilor, majoritatea britanici şi olandezi, returnări ale investiţiilor de câteva ori mai mari decât ar fi obţinut în ţările de origine.
Scenariul sună cunoscut românilor... Pentru o perioadă, băncile au reuşit să se ţină de promisiune, dar situaţia s-a schimbat dramatic.
Însă investiţiile care alimentau câştigul băncilor s-a prăbuşit, ducând la un taifun al devalorizării monetare.
Astfel, în această situaţie, banii tuturor islandezilor erau puşi în pericol. Intervenţia promptă a guvernului şi ajutorul dat de FMI a salvat în ultimul moment ţara de la prăbuşirea totală.
Situaţia este departe de a fi "roz" pentru islandezi. În prezent, economia lor este cu 20% mai slabă decât înainte de criză, iar acest lucru poate afecta, asemenea unui joc de domino, întreaga economie a zonei euro.