El a spus că, la fel ca întreaga Europă, România va trebui să-şi revizuiască în scădere prognoza de creştere economică.
"Din nefericire, renii lui Moş Crăciun arată cam aşa: prognozele de creştere economică din Uniunea Europeană sunt toate revizuite în scădere. Creşterea la nivelul UE pentru acest an a fost revizuită de la 1,8 la 1,7 şi de la 2,1 la 1,4 pentru 2012. Deci, se pare că renii lui Moş Crăciun nu aduc în sanie veşti foarte bune pentru întreaga Europă. Această revizuire a creşterii economice de la 2,1 la 1,4 anul viitor nu este o veste bună pentru nimeni, nici pentru România, care va fi obligată să-şi revizuiască prognoza de creştere economică", a precizat Emil Boc.
Potrivit premierului, şi românii trebuie să vină "cu picioarele pe pământ" şi din perspectiva altor indicatori economici.
"Dacă iniţial agreasem cu Comisia Europeană o prognoză de 3,5-4% pentru 2012, în baza căreia am şi conceput bugetul de stat, proiectul legii, acum va trebui să discutăm la alt nivel după această revizuire a prognozei de creştere economică pentru întreaga UE şi asta trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ şi din perspectiva altor indicatori macroeconomici -deficit bugetar, finanţare-, pentru că lumea se schimbă în manieră radicală", a completat Emil Boc.
El a adăugat că banii nu mai sunt uşor de găsit pe piaţă pentru a putea fi finanţate deficitele, deficite care se vor finanţa la costuri tot mai mari din banii românilor.
"România are anul acesta un deficit bugetar de minus 4,4; înseamnă că sunt câteva miliarde de euro care se împrumută. Prin simplul fapt că în Europa şi în zonă există turbulenţe economice, a crescut de la o lună la alta costul dobânzilor pentru împrumuturile în vederea finanţării deficitelor", a explicat premierul.
Soluţia oferită de acesta se referă la alocarea banilor pentru investiţii şi locuri de muncă.