Antena 3 CNN Economic Biz News Boc: Impozitul minim va fi eliminat în toamnă. Cota unică rămâne la 16% (VIDEO)

Boc: Impozitul minim va fi eliminat în toamnă. Cota unică rămâne la 16% (VIDEO)

Boc: Impozitul minim va fi eliminat în toamnă. Cota unică rămâne la 16% (VIDEO)
16 Iul 2010   •   12:23

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că Guvernul va elimina în toamnă impozitul minim pentru firme. Executivul condus de Boc va menţine, însă, cota unică de impozitare la 16%, aceasta reprezentând un obiectiv fundamental al Guvernului.

"Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a declarat Emil Boc, prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010".

Premierul a precizat că autorităţile vor menţine cota unică de 16%, considerând că impozitarea progresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelul actual.

"Cota unică de 16% va fi menţinută. O spun sincer, impozitarea progrsivă nu aduce ceea ce cred unii că poate aduce mai mult la bugetul de stat", a mai spus Boc.

La rândul său, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că impozitul minim va fi eliminat începând din octombrie sau noiembrie.

"Ministerul Finanţelor are calculele făcute şi sper ca până la sfârşitul anului impozitul minim să fie eliminat", a spus Videanu, adăugând că data la care va fi efectuată modificarea ar urma să fie "1 octombrie sau 1 noiembrie".

Impozitul minim a a fost introdus anul trecut, în luna mai, când la conducerea Ministerului Finanţelor Publice se afla Gheorghe Pogea. Acesta este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Firmele care înregistrează profit plătesc impozit de 16%, însă nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Guvernul a vrut să înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, la începutul acestui an, însă măsura a fost amânată.

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, declara, marţi, că România ar trebui să renunţe la cota unică şi să treacă la un sistem progresiv de impozitare. Vlădescu a spus atunci că impozitarea progresivă a veniturilor este necesară iar un astfel de sistem trebuie implementat nu mai târziu de 1 ianuarie 2011. Motivul: în contextul economic actual, cota unică nu mai poate susţine bugetul astfel încăt să fie finanţate domenii precum educaţia, sănătatea sau pensiile.

Ulterior, ministrul de Finanţe a fost apostrofat de premier, acesta arătând că Vlădescu nu a avut şi nu are niciun mandat pentru dezbaterea cotei unice şi a impozitării progresive.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cota unica Emil Boc
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close