Antena 3 CNN Economic Biz News Boc: Am aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat. Vor fi sub 1,29 milioane de bugetari

Boc: Am aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat. Vor fi sub 1,29 milioane de bugetari

Boc: Am aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat. Vor fi sub 1,29 milioane de bugetari
Foto: INTACT Images
12 Dec 2010   •   11:12

Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat (PPP), afirmând că acestea creează un cadru suplimentar pentru atragerea investiţiilor în România, atât româneşti, cât şi străine, a confirmat premierul Emil Boc, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV, informează Mediafax. În plus, Boc a precizat că că numărul bugetarilor din România va scădea sub 1,29 milioane până la sfârşitul acestui an, procedurile de disponibilizare fiind încă în derulare şi urmând să continue şi anul viitor.
   
"Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat", a spus Boc, duminică, la un post de televiziune.
   
Potrivit Mediafax, surse ministeriale au declarat, miercuri, că Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, care stabileşte condiţiile de selecţie a firmelor care vor să participe la proiecte derulate într-un astfel de sistem.
   
Conform proiectului de norme, firmele care depun oferte pentru un parteneriat public-privat vor fi selectate pe baza rezultatelor obţinute la proiecte similare din ultimii cinci ani şi în urma unui audit financiar pe ultimii trei ani, investiţia fiind derulată obligatoriu printr-o companie de proiect în care investitorul este majoritar.

   "Regimul de taxare poate reprezenta un cost adiţional al investitorilor, cost care poate să nu apară în cazul unui proiect de referinţă, cum ar fi taxe funciare, taxe locale, impozite, taxe de timbru", se arată în normele de aplicare.

 

   
Directorul Camerei de Comerţ Americane în România: Legea parteneriatului public-privat ar trebui abrogată şi refăcută

Directorul executiv al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham), Anca Harasim, a declarat, marţi, că proiectul legii privind parteneriatul public-privat a fost adoptat în grabă, nu va produce rezultatele aşteptate şi chiar ar putea atrage sancţiuni împotriva României din partea Comisiei Europene.
   
Ea apreciază că legea ar trebui abrogată şi refăcută.
   
Proiectul de lege privind PPP a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu la finele lunii septembrie. Legea a fost reexaminată la cererea lui Băsescu din cauza unor dispoziţii care ar fi putut crea confuzie pe piaţă, ca urmare a neoperării distincţiei dintre regimul juridic general prevăzut de OUG 34/2006 şi cel derogatoriu, prevăzut de actul normativ.
   
Actul normativ stabileşte, printre altele, modul de finanţare a proiectelor realizate prin parteneriat public-privat, repartizarea riscurilor între domeniul privat şi cel public, precum şi înfiinţarea, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unei Unităţi Centrale pentru Coordonarea Activităţii de tip Parteneriat Public-Privat.

Boc: Numărul de bugetari va scădea sub 1,29 milioane angajaţi până la sfârşitul anului

    Totodată, premierul a spus că numărul bugetarilor din România va scădea sub 1,29 milioane până la sfârşitul acestui an, procedurile de disponibilizare fiind încă în derulare şi urmând să continue şi anul viitor.
   
El a amintit că toţi cei 1,29 milioane bugetari vor beneficia de o creştere salarială de 15%, începând cu 1 ianuarie 2011.
   
Întrebat cum se va ajunge la această creştere salarială dacă fondul de salarii pentru 2011 este mai mic decât anul acesta, premierul a arătat că măsura este posibilă urmare a reducerii numărului de angajaţi din sectorul public.
   
La sfârşitul lunii noiembrie, premierul a anunţat că numărul de angajaţi din sectorul bugetar a scăzut, la 31 octombrie 2010, la 1,291 milioane persoane, astfel că Guvernul estimează că se va încadra cu siguranţă în limita de personal convenită cu FMI pentru anul viitor, de maximum 1,29 milioane angajaţi.
   
Potrivit premierului, numărul de bugetari a scăzut de la 1.350.000 angajaţi în luna iulie la 1.340.000 persoane în luna august, la 1.316.000 salariaţi în luna septembrie şi la 1.291.527 bugetari în luna octombrie.
       
La finele acestui an, numărul angajaţilor în sectorul bugetar trebuie să coboare la 1,29 milioane, conform înţelegerilor anterioare cu FMI.
   

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close