Conform studiului BNS, pensiile private au crescut de la 820 milioane lei în 2008 la 2,2 miliarde lei în 2011, iar fondul public de pensii are de suferit din această cauză. Ministrul Muncii confirmă acest lucru.
"A afectat într-adevăr deficitul, dar va fi spre binele celor care vor ieşi la pensie peste 25 de ani, peste 30 de ani de acum încolo", a spus ministrul Sebastian Lăzăroiu.
Demnitarul a precizat şi că bugetul sistemului de pensii a fost afectat de migraţia mare a forţei de muncă din România către alte ţări, în ultimii 11 ani. Această situaţie, spune ministrul, nu se va schimba atât timp cât indemnizaţile de şomaj din străinătate sunt mult mai mari decât salarile din ţară.
"Câtă vreme ajutorul de şomaj în Spania este undeva între 600 şi 800 de euro, iar salariul mediu în România este undeva la 350 de euro, să nu ne aşteptăm ca aceşti oameni să se întoarcă foarte curând", a precizat Lăzăroiu.
Sebastian Lăzăroiu susţine însă că principala cauză a deficitului fondului de pensii a fost provocată de Guvernul Tăriceanu, care în anii 2007-2008 a mărit pensiile cu 50%.
Pentru reechilibrarea sistemului de asigurări sociale, ministrul propune două variante: creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani la femei şi 67 la bărbaţi şi aducerea unor noi contributori, cum sunt freelanceri sau asociaţiile familiale.