La origine, Black Friday este ziua care urmează Zilei Recunoştinţei în SUA, cea care deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun şi Anul Nou. Pentru că Ziua Recunoştinţei este fixată în ultima zi de joi din luna noiembrie, Black Friday apare în fiecare an, între 23 şi 29 noiembrie.
În SUA, Vinerea Neagră este cea mai aglomerată zi de cumpărături. Milioane de americani aşteaptă această zi pentru a cheltui miliarde de dolari pe produse la preţuri reduse, pe care altfel nu şi le-ar permite. Cei care nu au fost pe fază la cumpărăturile din Vinerea Neagră, au la dispoziţie Cyber Monday, ziua dedicată exclusiv reducerilor pentru cumpărăturile online.
În România, lucrurile nu stau chiar aşa.
2011 este anul în care Vinerea Neagră a ajuns şi la noi. Câţiva comercianţi şi-au promovat atunci, destul de timid, ofertele "imbatabile" la telefoane mobile, laptopuri, tablete, televizoare şi alte electronice şi electrocasnice. Şi a prins.
Însă isteria promoţiilor şi reducerile masive nu au fost îndeajuns. Black Friday a trebuit convertită într-o sărbătoare cât mai românească posibil. Pentru că, nu-i aşa, de ce să existe o singură zi de reduceri, aşa cum e tradiţia în SUA de zeci de ani, când pot fi două săptămâni în care românii îşi pot cumpăra telefoanele la care au visat tot anul. De ce să existe o zi anume destinată cumpărăturilor la preţ redus, când comercianţii pot duce concurenţa la extrem, furând startul, în numele profitului. De ce să existe reduceri reale, când e mai profitabil să fie aplicate reduceri pe preţuri umflate în prealabil, în aşa fel încât să fure ochii şi minţile clienţilor naivi.
Black Friday e ONLINE în România
În România, cei mai mulţi retaileri care intră an de an în această competiţie a reducerilor sunt din mediul online. Asta atrage tot felul de incidente neplăcute pentru cumpărători, care se pot confrunta cu stocuri epuizate la doar câteva minute de la lansarea oficială a promoţiilor, cu servere blocate din cauza traficului foarte mare sau comenzi nepreluate ori livrate cu mare întârziere.
La polul opus, în SUA, fenomenul Black Friday este exploatat cu mare succes de centrele comerciale, unde clienţii se trezesc cu noaptea-n cap să se aşeze la cozi interminabile. Acolo, însă, cea mai aglomerată zi de cumpărături din întregul an aduce cu sine numeroase incidente. Anul trecut, un bărbat a fost înjunghiat în California, un bebeluş din Florida a fost uitat în maşină de părinţi şi mai multe persoane au fost arestate după ce s-au bătut LA PROPRIU pe produse.
Românii fură startul de Black Friday 2014
De Black Friday 2014, comercianţii români ne-au pregătit, de fapt, un Black Week prelungit, după ce mulţi dintre ei au anunţat deja că au decalat startul sărbătorii reducerilor.
Astfel, şi în acest an, în loc să ne bucurăm de cumpărături la preţuri mici în ultima zi de vineri din luna noiembrie, adică în data de 28, aşa cum se întâmplă în SUA, românii dau startul reducerilor cu o săptămână mai devreme, pe 21 noiembrie. Aceiaşi retaileri garantează că ofertele lor vor curge până la sfârşitul anului.
AICI LISTA magazinelor participante la Black Friday 2014
Şi, ca şi cum nu ar fi îndeajuns, un important retailer online de produse electronice a anunţat deja că "îşi face încălzirea pentru Black Friday 2014" cu reduceri importante în perioada 27 - 31 octombrie 2014.