"Cei de la FMI au anumite păreri despre creşterea economică şi dacă ne strâng de peste tot şi ne taie de peste tot s-ar putea nu numai să se îndeplinească o previziune de creştere economică zero, ci să trecem şi la negativ, pentru că dacă nu dăm drumul la nimic atunci totul va începe să îngheţe şi ne ducem în jos. Cei care şi-au revenit din scăderea economică şi-au revenit făcând deficit foarte mare. Cred că noi, care avem un grad de îndatorare sub 30% din PIB, am putea să ne permitem un deficit bugetar mai mare pe o perioadă de unu sau doi ani, în condiţiile în care diferenţa de deficit să se ducă numai în investiţii", arăta Berceanu.
El dorea ca FMI să accepte "0,4-0,5% din PIB pentru investiţiile mari deja pornite la Ministerul Transporturilor".
"Deficitul de 5,9% din produsul intern brut a fost previzionat la începutul anului mergând pe un anumit grad de încasări la bugetul de stat, iar cei de sus de spun ca un deficit mai mare, doar ca să acoperim ce nu am încasat din ce am previzionat, este şi mai rau şi cred ca Ministerul Finanţelor are un rol important nu doar de a spune ministerelor de unde să taie, ci să mai şi adune taxele şi impozitele".
FMI nu acceptă creşterea deficitului bugetar pentru a aloca mai mulţi bani pentru investiţiile în infrastructură şi recomandă Guvernului să reduca alte cheltuieli pentru a investi banii economisiţi, preciza Berceanu la finalul discuţiilor de luni cu reprezentanţii Fondului.
"Raspunsul lor a fost că aveţi mai multe posibilităţi: fie măriţi încasările la buget şi din banii economisiţi să faceţi aceste investiţii, ori tăiaţi din cheltuielile nejustificate pe care le aveţi la ora actuală în buget şi banii care vă rămân să-i folosiţi pentru aceste investiţii, ori să găsiţi o formulaăde a implica capitalul privat, deci pănă la urmă parteneriatul public privat care s-a văzut că nu a prea mers", a explicat Radu Berceanu.
Ministrul Transporturilor a spus că negocierile purtate cu reprezentanţii "nu au fost simple", întrucat "avem destul de multe probleme în ceea ce priveşte veniturile la buget şi în ce priveşte cheltuielile care nu ar trebui să fie atât de mari".
Antena3.ro