La încheierea discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu a remarcat că majoritatea liderilor europeni acuză creşterea rapidă a numărului de şomeri, pe fondul scăderii producţiei. El a apreciat ca mari succese ale preşedinţiei franceze a UE deblocarea tratatului de la Lisabona, prin stabilirea unei foi de parcurs pentru organizarea unui nou referendum pe această temă în Irlanda şi adoptarea pachetului legislativ Energie-Schimbări Climatice. Cu această ocazie, România a atins unul din obiectivele sale majore, acela de a îi fi recunoscute eforturile majore făcute în domeniul protecţiei mediului în perioada 1990 ? 2005.
Până acum, Germania, Italia şi ţările est-europene nu agreau planul elaborat în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. În urma negocierilor, poziţiile s-au apropiat. Germania a acceptat propunerea franceză ca statele bogate din Vest să le ajute pe cele din Est să suporte costul economic al reducerii poluării.
O altă problemă spinoasă care şi-a găsit o soluţie în cadrul discuţiilor de la Bruxelles era dificultatea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Astfel, în urma discuţiilor, aceste o parte din aceste proceduri au fost simplificate. Dacă până în prezent procedura de aprobare a unui proiect dura cel puţin 87 de zile, termenul a fost redus la 30 de zile.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a remarcat că soluţiile finale adoptate la summit în această privinţă sunt favorabile României. El a adăugat că ţara noastră trebuie să continue sprijinirea activă a economiei pentru menţinerea creşterii economice şi a locurilor de muncă.
În urma discuţiilor, cei 27 au ajuns totuşi la un acord de principiu care va permite guvernului irlandez să organizeze un nou referendum anul viitor. Liderii europeni au aprobat, de asemenea, în principiu, planul european de relansare după criza economică, în valoare de 200 de miliarde de euro ? 1,5% din produsul intern brut al Uniunii.
Antena 3