Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: România nu poate îndeplini ţinta de deficit bugetar fixată de FMI pentru 2009

Băsescu: România nu poate îndeplini ţinta de deficit bugetar fixată de FMI pentru 2009

Băsescu: România nu poate îndeplini ţinta de deficit bugetar fixată de FMI pentru 2009
30 Iul 2009   •   14:43

Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut joi, că România nu poate îndeplini angajementele de ţintă economică luate cu FMI pentru finele acestui an, deoarece scăderea economiei va fi mai mare decât cea convenită - de minus 4,6%. Şeful tatului a atras atenţia autorităţilor abilitate că deficitul bugetar trebuie menţinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro în 2014.

"Nu se pune problema să întrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arată că România a rămas în angajamentele, în acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este că nu vom putea să ne îndeplinim parametrii fixaţi în acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este că vom avea o cădere economică mai mare decât cea estimată, decât - 4%", a declarat Băsescu joi, la Radio România Actualităţi (RRA).

Preşedintele a explicat că plasarea creşterii economice la indicele de minus 4, combinată cu încasările la buget mult mai mici, vor alimenta un deficit bugetar mai mare decât cel fixat cu FMI. "Trebuie găsite formule de compensare a deficitului pentru a rămâne totuşi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul să ne menţinem în parametri pentru a intra în zona euro la 1 ianuarie 2014", a spus şeful statului.
Băsescu nu s-a arătat îngrijorat de reacţia FMI în materie, apreciind că "se va găsi foarte multă înţelegere" la nivelul acestei instituţii internaţionale deoarece reprezentanţii Fondului sunt specialişti, iar România poate demonstra cu cifre şi date că nu poartă responsabilitatea căderii economiei.
În opinia preşdintelui, cauzele acestei stări de lucruri pot fi regăsite în căderea pieţelor externe şi reducerea consumului intern, pe fondul economisirii banilor de către români.

http://www.videonews.ro/action/viewvideo/20358/Traian-Basescu-vorbeste-despre-reducerea-aparatului-de-stat/

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close