Traian Băsescu a declarat, vineri, că, la finalul acestui an, România ar putea fi nevoită să facă un nou împrumut financiar pentru a plăti cheltuielile, în cazul în care Guvernul nu va ţine situaţia sub control.
"La sfârşitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toate facilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat. Sporul de zâmbet, în administraţia locală. Spor să vină îmbrăcat decent, sau mai ştiu eu ce sporuri, că are o antenă pe deasupra cartierului. Nu putem să ne bătătorim perspectiva de a împrumuta alţi bani pentru 2011-2012, pentru că sacrificăm chiar dezvoltarea României", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului susţine că nu trebuie să se mai facă cheltuieli fără să se cunoască sursele de finanţare.
"Am mers prea departe cu veselia de a cheltui fără să ne întrebăm de unde vin sursele de finanţare", a declarat Băsescu.
Preşedintele a făcut aceste declaraţii la prezentarea bilanţului MApN pe anul 2009.
TRAIAN BĂSESCU DESPRE UN NOU ÎMPRUMUT
Grecia se prăbuşeşte, ce face România?
În condiţiile în care ţările Occidentale anunţă o stopare firavă a efectelor crizei economice mondiale, persistă încă numeroase semne de întrebare legate de capacitatea celorlalte ţări de a depăşi acest moment dificil. În acest context, situaţia României nu pare a fi îmbucurătoare, iar declaraţii ca cele de vineri ale preşedintelui Traian Băsescu nu fac decât să adâncească pesimismul privind momentul ieşirii din criză. Foarte aproape de noi, Grecia se luptă deja cu spectrul falimentului, ultimele soluţii avansate vizând chiar vânzarea celebrelor insule elene pentru acoperirea datoriilor. În România nici măcar nu s-a putut valorifica până acum potenţialul turistic autohton, iar ce era de vânzut s-a dat deja în anii marilor privatizări.
Cum Ministerul de Finanţe condus de Sebastian Vlădescu nu pare să aibă vreo formulă magică de ieşire din criză, propunând periodic doar majorări aiuritoare de impozite şi soluţii scoase parcă din perioada "fumăritului", retractate ulterior, cum a fost cazul cu impozitarea pensiilor, se pune serios problema dacă România poate face faţă acestei situaţii, în condiţiile în care, confirmă chiar şeful statului, e posibil ca uriaşul împrumut de la FMI să nu fie suficient pentru asigurarea supravieţuirii economice. Este România pândită de spectrul falimentului? Credeţi că actuala echipă guvernamentală poate asigura ieşirea ţării noastre din criză? Cum comentaţi declaraţiile de vineri ale preşedintelui Traian Băsescu, privind posibilitatea unui nou împrumut? Aşteptăm opiniile voastre.
20 de miliarde de euro, o sumă insuficientă?
Pe lângă declaraţiile privind un nou împrumut, discursul de vineri al preşedintelui Traian Băsescu a mai atins şi alte chestiuni economice. Astfel, şeful statului a mai spus că "nu putem cheltui mai mult decât producem" şi că "armata trebuie să înţeleagă că nu putem trăi cu bani împrumutaţi".
România are, în prezent, un acord cu FMI pe doi ani, în valoare de 12,95 miliarde euro. Pachetul total de finanţare externă - de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD - ajunge la 19,95 miliarde euro. Să nu fie suficiente aşadar cele aproape 20 de miliarde de euro? De ce sumă ar mai avea nevoie România pentru a depăşi situaţia financiară actuală? De unde se vor lua banii şi, mai ales, când şi cum îi vom putea înapoia? Aşteptăm opinii legate de acest subiect.
TRAIAN BĂSESCU, LA BILANŢUL MApN
Antena3.ro