Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu cere reducerea tarifelor pentru navele care vin la reparaţii în şantierele navale

Băsescu cere reducerea tarifelor pentru navele care vin la reparaţii în şantierele navale

Băsescu cere reducerea tarifelor pentru navele care vin la reparaţii în şantierele navale
10 Aug 2009   •   10:52

Preşedintele Traian Băsescu cere reducerea tarifelor pentru navele care vin la reparaţii în şantierele navale. Şeful statului spune că taxele portuare din România sunt aproape duble, faţă de cele percepute în celelalte ţări cu ieşire la Marea Neagră. El a avertizat că armatorii ar putea să aleagă alte porturi, dacă tarifele vor rămâne la acelaşi nivel.

Prezent la Constanţa la o întâlnirre cu şefii administraţiei portuare, şeful statului s-a arătat îngrijorat de scăderea drastică a activităţilor comerciale din principalele terminale maritime româneşti.

"Mi se pare că se întâmplă ceva cu şantierele navale. Au pierdut destule comenzi şi marea dificultate este să atragă reparaţii ca să-şi acopere comenzile (...) Şi în al doilea rând avem nişte taxe portuare groaznice", spune Băsescu.


Armatorii plătesc nu mai puţin de 11 taxe pentru o banală reparaţie a navelor. Printre acestea se numără taxa de ancorare, de pilotaj sau de remorcare. Adunate, ajung la nişte sume extraordinar de mari, fapt ce ar putea determina armatorii să aleagă alte porturi

"Pentru o navă medie, în total, la Constanţa, erau vreo 23.000 de euro, iar la Tuzla, în Turcia, erau 13.000 de euro, la Rieca, în Croaţia, 12 mii şi ceva?, spune ministrul Transportuilor Radu Berceanu.
Conducerea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa l-a asigurat pe preşedinte că tarifele vor fi reduse cu cel puţin 50%, dar că cifra exactă va fi cunoscută după o analiză în acest sens. Noile tarife ar putea intra în vigoare de la sfârşitul săptămânii viitoare.

Antena3

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close