Şeful statului a precizat că ţara noastră va fi nevoită să ceară împrumuturi externe, dar fondurile vor ajunge la băncile străine doar după ce acestea şi-au îndeplinit obligaţiile asumate odată cu privatizarea instituţiilor financiare româneşti.
?Mi se pare inadmisibil ca România să angajeze un credit mult mai mare decât ar trebui să angajeze în situaţia în care băncile româneşti care au fost privatizate şi au acţionariat majoritar în statele Uniunii Europene nu-şi îndeplinesc obligaţiile de finanţare a economiei româneşti", a declarat preşedintele.
Situaţia nu este deloc îmbucurătoare pentru băncile străine. Guvernul austriac face presiuni, până acum fără succes, la Comisia Europeană pentru a obţine un împrumut de aproape 150 de miliarde de euro, bani destinaţi ţărilor din estul Europei. Ministrul Finanţelor de la Viena, Josef Pröll se află zilele acestea într-un turneu în Croaţia, Ucraina, România şi Bulgaria pentru a promova ideea împrumutului european.
Publicaţia EU Observer, citată de Evenimentul Zilei, susţine că austriecii încearcă, astfel, să-şi salveze propriile bănci, ale căror sucursale din România, Croaţia sau Bulgaria au probleme financiare foarte grave. Prăbuşirea băncilor din statele est-europene ar provoca şi colapsul sistemului bancar din Austria, ţară care, alături de Italia, Suedia sau Franţa, a investit sute de miliarde în privatizarea băncilor din ţările fostului bloc comunist.
În total filialele din est datorează peste 1,3 trilioane de euro băncilor-mamă.
Cererile de ajutor financiar ale Austriei nu sunt, însă, primite prea bine la Bruxelles. Principalul opozant al unui împrumut pentru salvarea instituţiilor de credit din vest este Germania. Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei notează că Berlinul se teme în primul rând să nu finanţeze interesele altor state.
Antena3