Şeful guvernului ungar s-a întâlnit cu preşedintele CE pentru a obţine acordul Uniunii Europene (UE) în privinţa unui deficit bugetar peste limita convenită pentru 2010.
Ungaria, prima ţară din UE care a primit un pachet de asistenţă financiară din cauza crizei, "este într-o situaţie foarte delicată", a spus Barroso în timpul unei conferinţe comune cu Orban. Şeful executivului comunitar a respins afirmaţia anterioară ale premierului ungar că avansul economic reprezintă o prioritate asupra consolidării finanţelor.
"Mesajul nostru pentru Ungaria şi alte state este că ar trebui să accelereze consolidadrea fiscală şi nu să o relaxeze. Nu ar trebui să opunem consolidarea fiscală creşterii. Fără disciplină fiscală nu vom înregistra creştere economică", a declarat Barroso reporterilor.
Cabinetul premierului Orban a respins necesitatea unor noi măsuri de austeritate, iar ministrul Economiei şi Finanţelor, Gyorgy Matolcsy, a afirmat că accelerarea avansul economiei are prioritate faţă de consolidarea finanţelor.
Orban, care a catalogat deficitul bugetar de 3,8% asumat de Ungaria pentru 2010 ca nesustenabil, a declarat, joi, că este hotărât să reducă deficitul bugetar. Şeful cancelariei premierului, Mihaly Varga, a afirmat, în săptămâna aceasta, că deficitul bugetar al ţării ar putea ajunge la 7,5% din PIB.
"Comentariile legate de Grecia au speriat pieţele. Dacă guvernul creşte deficitul bugetar la 7-8% din PIB în acest an, fără perspective de îmbunătăţire în 2011, ar putea exista retrageri masive de pe piaţa obligaţiunilor iar presiunea asupra forintului ar putea creşte", a afirmat Manik Narain, analist la divizia din Londra a grupului financiar UBS.
Vicepreşedintele Fidesz, Lajos Kósa, a afirmat că economia Ungariei este într-o situaţie mai gravă decât se aştepta noul guvern, iar ţara are "şanse foarte mici" de a evita soarta Greciei.
Antena3.ro