?Pe măsură ce economia îşi revine, intenţionez să fac paşi pentru a reduce deficitul pe termen lung al Americii," declara acesta la forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific în Singapore. "Creşterea pe datorie nu poate să alimenteze prosperitatea pe termen lung al Americii."
Asigurările vin pe fondul dubiilor legate de înţelepciunea planului de cheltuieli al Casei Albe. Specialiştii pe buget ai Congresului se aşteaptă ca deficitul să rămână la circa 1.8 trilioane de dolari până în 2019, conform planurilor actuale, ceea ce va duce datoria în zona periculoasă.
Deficitul american a ajuns la 1,42 trilioane de dolari în anul fiscal 2009 şi va trece de 1,5 trilioane în 2010, circa 10 procente din PIB.
Liderii APEC estimează că economia mondială nu va mai fi niciodată la fel după trauma financiară de anul trecut. "Peisajul post-criză va fi diferit. Avem nevoie de un model nou de integrare economică," de aprecia.
Grupul a fost de acord să menţină pachetele de stimulare. Obama a mai avertizat exportatorii asiatic că trebuie să stea pe propriile picioare pe viitor şi nu să satureze piaţa americană. "Nu putem urma aceleaşi politici ce au condus la o creştere dezechilibrată. Dacă o facem, vom trece din criză în criză, o cale greşită ce a avut deja consecinţe devastatoare."
Forumul nu a reuşit să abordeze şi tema valutei chinezeşti, ce a permis Chinei să profite de dolarul slab. Aceasta a provocat tensiuni în interiorul Asiei, unde produsele chinezeşti subminează pe cele japoneze, tailandeze sau indiene.
Beijing a intervenit pentru a ţine dolarul la 6.83 yuani, iar rezervele au ajuns la 2.3 trilioane de dolari. Diplomaţii susţin că China a blocat iniţiativa APEC de a introduce o clauză despre necesitatea ratei de schimb orientată spre piaţă, o aluzie la reevaluarea monedei chinezeşti.
Antena3.ro