Băncile fac din nou presiuni asupra conducerii BNR pentru modificarea legilor privind protecţia consumatorilor, invocând pierderi în valoare de cel puţin 600 de milioane de euro prin neîncasarea unor dobânzi majorate sau a unor comisioane percepute pe nedrept și care ar putea fi declarate de instanţele de judecată drept clauze abuzive în contractele de credit. Într-o scrisoare adresată autorităţii monetare, bancherii reuniţi în Asociaţia Română a Băncilor (ARB) au cerut sprijin pentru eliminarea unor articole din noul Cod de Procedură Civilă care vor permite judecătorilor să ordone eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv din cele aflate în derulare, odată ce acestea sunt descoperite.
Altfel spus, orice român cu credit la bancă care se simte nedreptăţit şi poate demonstra acest lucru are posibilitatea de a scăpa de povara unor costuri importante.
Practic, ARB solicită Băncii Naționale identificarea unor soluţii pentru evitarea unui impact major asupra sistemului bancar pe care l-ar putea avea intrarea în vigoare, la 1 februarie 2013, a noilor prevederi ale Legii 76/2012 de punere în aplicare a Codului de Procedură Civilă. Acestea modifică articolele 12 şi 13 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori. Băncile procedează în acelaşi mod ca şi în cazul OUG 50/2010, când au impresionat prin invocarea unor pierderi de peste 590 de milioane de euro, deşi reglementarile erau în concordanţă cu dispoziţiile europene. Lupta este strânsă: 43 de bănci pe de o parte şi românii care au împrumutat circa 24 de miliarde de euro - cât este soldul creditelor persoanelor fizice la acest moment -, de cealaltă parte. Deşi o statistică oficială nu există, datele vehiculate arată că în România există circa 5 milioane de credite, numărul împrumutaţilor fiind mult mai mic, deoarece 500.000 de români au câte 3 credite.
Citeşte articolul integral pe incomemagazine.ro.