Antena 3 CNN Economic Biz News Băncile devin acţionari în firmele cu datorii pentru a-şi recupera banii împrumutaţi

Băncile devin acţionari în firmele cu datorii pentru a-şi recupera banii împrumutaţi

<1 minut de citit Publicat la 11:36 20 Feb 2011 Modificat la 11:36 20 Feb 2011
Băncile devin acţionari în firmele cu datorii pentru a-şi recupera banii împrumutaţi
Foto: dictionarfiscal.ro
După zeci de falimente, din care nu au recuperat mai nimic, băncile îşi schimbă politica. Devin acţionari chiar în firmele care dau semne că s-ar închide. Teoretic, toată lumea are de câştigat. Companiile supravieţuiesc, băncile evită o pierdere, iar oamenii îşi păstrează locurile de muncă.

Un cunoscut lanţ de magazine de electronice risca să se închidă de tot. Avea active de 10 milioane de euro, dar datoriile depăşeau de şase ori această valoare. Soluţia salvatoare a fost ca datoriile, cele mai multe împrumuturi restante, să fie transformate în acţiuni.

Varianta conversiei datoriilor în acţiuni e considerată acum cea mai sigură modalitate de recuperare a banilor împrumutaţi unei firme. Mai ales când nu a funcţionat niciun plan de reeşalonare a plăţii acestora. Ajunse acţionari, băncile pot să îşi numească şi oameni în conducerea companiilor.

Nu toţi oamenii din piaţă văd cu ochii buni noua tendinţă. Sunt analişti care cred că este riscant ca băncile să ajungă acţionari la firmele datoare dacă nu au angajaţi specializaţi.

În acest moment transformarea datoriilor în acţiuni se realizează acum doar dacă banca şi compania ajung la o înţelegere. Banca Naţională abia acum lucrează la norme privind reconversia restanţelor la bănci în acţiuni.

 


×
x close