Băncile care au primit bani de statul american par a avea probleme. Autorităţile americane au început să ancheteze felul în care aceste instuituţii acordă credite. Potrivit Wall Street Journal , ancheta a început în urma unui val de plângeri referitoare la majorări puternice ale dobânzilor şi comisioanelor.
Imediat după introducerea programului de susţinere a sistemului bancar, de 700 miliarde de dolari, în luna octombrie a anului trecut,băncile care au beneficiat de acest ajutor au majorat tarifele pentru foarte multe tranzacţii de rutină. În plus, dobânzile percepute pentru operaţiunile realizate prin cărţi de credit au crescut şi ele. Potrivit activiştilor pentru drepturile consumatorilor, aceste bănci au acordat credite considerate "prădătoare".
Cea mai mare bancă americană, Bank of America, a anunţat, în cursul săptămânii trecute, că dobânzile pentru operaţiunile derulate prin cărţi de credit se vor dubla, ajungând la 14%. Mai mult, această instituţie impune un comision minim de 10% pe majoritatea tranzacţiilor derulate de consumatori. Bank of America a primit infuzii de capital de 45 miliarde de dolari de la guvernul american.
Citigroup, un alt beneficiar al ajutorului de stat oferă credite cu dobânzi foarte ridicate. Banca a transmis materiale promoţionale cu mesajul "Poţi lua 5.000 de dolari astăzi", însă, a ?uitat? să menţioneze că dobânda anuală se ridică la 30%. Citigoup a primit un ajutor de 50 de miliarde de dolari.
Autorităţile americane care se ocupă cu supravegherea programului de susţinere a sistemului bancar vor realiza un raport în care va prezenta practicile inadecvate de creditare.
Oficialii băncilor susţin că majorarea comisioanelor şi dobânzilor reprezintă o modalitae de a recupera o parte din costurile generate de creditele neperformante acumulate în timpul crizei financiare.
Programul de salvare a băncilor, introdus în toamna anului trecut, ar fi trebuit să ajute la deblocarea sistemului de credite.
Antena3.ro