Criza economică se transformă într-o "calamitate" umană, ce a dus peste 50 de milioane de oameni în sărăcie extremă în acest an, arăta Banca Mondială într-un comunicat. ?Există o recunoaştere largă că lumea este în faţa unei crize economice fără precedent, oamenii săraci ar putea suferi cel mai mult ,iar noi trebuie să continuăm să acţionăm în timp real pentru a preveni o catastrofă umană?, aprecia Robert Zoellick .
Ţările sărace au văzut cum recesiunea le-a scăzut capitalul de investiţie, a redus exporturile şi a încetinit afluxul de capital de la cetăţenii săi care munceau în străinătate. Miniştrii de Finanţe apreciau că ţările sărace au nevoie de o mână de ajutor ce nu îi împovărează cu datorii sau le adaugă în rândul celor ce câştigă doar câţiva dolari pe zi.
Banca Mondială a promis să ofere ţărilor sărace peste 55 miliarde dolari pentru proiecte de lucrări publice. Aceasta se adaugă unui împrumut de 12 miliarde dolari pentru spriinirea sănătăţii sau educaţiei în aceste state.
FMI a promis dublarea împrumutului pentru 78 de state sărace.
La începutul acestei luni, la Londra, liderii G-20 au promis mărirea finanţării FMI şi a Băncii Mondiale, la 1,1 miliarde dolari pentru a combate recesiunea globală.
În plus, FMI a hotărât sâmbătă să vândă obligaţiuni, ceea ce nu a mai făcut în cei 65 de ani- economiilor în curs de dezvoltare.
Antena3.ro