În urmă cu patru-cinci ani, românii plecaţi la muncă în străinătate trimiteau în ţară peste 30 miliarde de dolari anual. În prezent, transferul de bani s-a diminuat semnificativ faţă de perioada 2005 - 2008, când în Europa se înregistra o creştere semnificativă a consumului.
Un studiu realizat de Banca Mondială arată că muncitorii români din străinătate trimit anual în ţară sub 5 miliarde de dolari, echivalentul a 3-5% din PIB. Şi vecinii bulgari plecaţi la muncă în afara graniţelor trimit rudelor rămase în ţară un procent similar din banii câştigaţi.
Moldovenii de peste Prut au trimis însă anul trecut 1,2 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB. Nici chinezii plecaţi la muncă peste graniţe nu câştigă rău. Muncitorii asiatici au trimis anul trecut acasă peste 47 de miliarde de dolari, valoare similara cu cea din 2008 şi dublă faţă de 2005.
Reprezentanţii Băncii Mondiale consideră România şi Bulgaria ca fiind singurele ţări membre ale Uniunii Europene aflate în curs de dezvoltare. Nici Ungaria, Polonia sau Cehia nu fac parte din această analiză.