În raport, specialiştii Băncii Mondiale mai arată că nivelul sărăciei în România ar putea creşte pe fondul crizei internaţionale. Recomandarea este destul de categorică şi constituie un indiciu foarte relevant legat de ce va cere FMI-ul României în cazul unui viitor acord. Raportul Băncii este extrem de complex: el porneşte de la situaţia macroeconomică, salarii, protecţie socială, dar şi a transportului.
Reprezentanţii Băncii Mondiale recomandă îngheţarea salariilor şi eliminarea treptată a sporurilor. Sindicaliştii au fost încurajaţi, prin cererile lor excesive, tocmai de faptul că autorităţile nu au o strategie salarială coerentă, se arată în raportul Băncii. Tot acolo este specificat faptul că toate cheltuielile cu personalul au crescut cu 73% din 2005 pâna în 2007, în timp ce PIB-ul a avansat cu doar 40% în aceeaşi perioadă.
Majorarea cheltuielilor a fost determinată parţial de creşterea numărului de posturi, în special în cadrul autorităţilor locale. Şi veştile proaste nu se încheie aici.
Banca Mondială avertizează că sărăcia absolută ar putea creşte în 2009 cu două puncte procentuale, pe fondul crizei internaţionale. Cheltuielile pe cap de locuitor destinate protecţiei sociale sunt reduse în România şi nu exista premise pentru creşterea acestora în viitor având în vedere constrângerile bugetare. Sumele destinate protecţiei sociale se ridică, în acest an, la 11,4% din PIB.
În ceea ce priveşte transporturile, costurile unitare sunt printre cele mai ridicate din Europa. Un motiv îl reprezintă şi renegocierea repetată a contractelor încheiate cu firme private. Experţii Băncii Mondiale notează că transportul urban este în mare parte neglijat.
Antena 3