Cifrele publicate de Banca Mondialaă arată că actuala criză financiară va avea ca efect o înjumătăţire a fluxului de bani în statele în curs de dezvoltare în acest, după pierderi grele în 2008.
În pofida discuţiilor recente privind optimismul economic în SUA sau Marea Britanie, lipsa de capital internaţional înseamnă că statele sărace vor sta în recesiune mai mult timp, deoarece guvernele şi companiile duc lipsă de investiţii.
Banca Mondială cere o coordonarea internaţională mai puternică şi reglementări mai dure a sistemului financiar global. În raportul financiar privind dezvoltarea globală, instituţia din Washington subliniază că Africa, Europa centrală şi de Est şi America latină sunt regiunile care vor suferi cel mai mult din cauza recesiunii globale, chiar când naţiunile bogate vorbesc despre redresare.
Se arată că afluxul de capital privat net spre statele sărace a ajuns la 707 miliarde dolari în 2008 de la un vârf de 1,2 trilioane de dolari în 2007. Şi previzionează că se va ajunge la 363 miliarde dolari în acest an.
De asemenea, există puţine şanse de ajutor financiar externt din partea statelor bogate, lovite şi ele de căderea fluxului de capital privat. Statele G8, în special Franţa şi Italia, au fost criticate pentru nerespectarea promisiunii lor de a creşte ajutorul statelor sărace.
?Pentru a preveni un nou val de instabilitate, politicile trebuie să se concentreze rapid pe reforma sectorului financiar şi să sprijine statele sărace-" declara Hans Timmer, director în cadrul Băncii Mondiale.
Statele în curs de dezvoltare este de aşteptat să crească cu doar 1,2% în acest an, după 6% în 2008 şi 8% în 2007. Dacă China şi India sunt excluse, PIB-ul în restul ţărilor va scădea cu 1.6%, provocând şi mai mulţi şomeri şi împingând oamenii spre sărăcie.
În total PIB-ul mondial va scădea cu 2.9 în acest an.
Europa şi Asia cemtrală se vor contracta cu aproape 5%.
Antena3.ro