Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondială: Bugetul României, bazat pe venituri nerealiste. Modernizarea serviciilor, printre soluţiile propuse

Banca Mondială: Bugetul României, bazat pe venituri nerealiste. Modernizarea serviciilor, printre soluţiile propuse

1 minut de citit Publicat la 09:16 12 Noi 2010 Modificat la 09:16 12 Noi 2010
Banca Mondială: Bugetul României, bazat pe venituri nerealiste. Modernizarea serviciilor, printre soluţiile propuse
Foto: Intact Images
Bugetul României este bazat pe venituri nerealiste şi duce lipsă de credibilitate. În plus, ţara noastră are cea mai mică absorbţie a fondurilor europene dintre toate ţările Uniunii Europene şi o administraţie fiscală ineficientă. Sunt concluziile ultimului raport întocmit de experţii Băncii Mondiale, care critică în termeni extrem de duri România, scrie Gândul. Instituţia internaţională propune oficialităţilor de la Bucureşti soluţii punctuale, pentru fiecare problemă.

În documentul Băncii Mondiale, obţinut de jurnaliştii de la Gândul, România apare ca o ţară cu un buget lipsit de credibilitate, ceea ce afectează disciplina fiscală.

Banca Mondială atrage atenţia că, din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu există transparenţă, iar dezechilibrele fiscale şi bugetare au crescut.

În prezent, actualul buget al ţării este focusat pe cheltuielile fixe, sunt de părere experţii instituţiei internaţionale, care mai cred că toate companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finanţe printr-o nouă agenţie sau direcţie aflată în subordinea acestui minister.

Banca Mondială propune ca soluţii angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite în buget, corelate cu priorităţile Guvernului.

De asemenea, Ministerul de Finanţe ar trebui să aibă dreptul să ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere dacă acestea depăşesc plafoanele.

Banca Mondială mai recomandă evaluări periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite, modernizarea serviciilor prin automatizare şi informatizare.

În raport instituţiei se arată că numărul angajaţilor din Ministerul de Finanţe trebuie redus cu 200-300 de persoane.

Recomandările Băncile Mondiale ar putea fi incluse şi în cuprinsul viitorului acord de finanţare pe care România a anunţat că vrea să îl semneze cu FMI, CE şi BM în 2011.

Banca Mondială critică România


Problemele României, în opinia Băncii Mondiale

- bugetul României duce lipsă de credibilitate
- bugetul e bazat pe venituri nerealiste
- supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice
- actualul buget al ţării, cum este el realizat, deviază semnificativ de la bugetul iniţial
- nu există transparenţă şi predictibilitate

Soluţii propuse de Banca Mondială

- angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite în buget
- Ministerul de Finanţe să aibă dreptul să ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli
- toate legile adopatate în timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat, trebuie să conţină şi o analiză a acestui impact
- ministerele trebuie să vină cu soluţii de cofinanţare din economiile proprii
- evaluări periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite

×
x close