Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Mondiala a pregatit 20 mld. euro pentru Romania si pietele emergente afectate de criza din zona euro

Banca Mondiala a pregatit 20 mld. euro pentru Romania si pietele emergente afectate de criza din zona euro

Adrian Mirsanu
4 minute de citit Publicat la 18:48 26 Ian 2012 Modificat la 18:48 26 Ian 2012
Banca Mondiala a pregatit 20 mld. euro pentru Romania si pietele emergente afectate de criza din zona euro
 

 
Grupul Bancii Mondiale a anuntat ca a pregatit pentru urmatorii doi ani fonduri in valoare de 27 mld. dolari (peste 20 mld. euro) destinate finantarii statelor emergente din Europa de Est si Asia Centrala, ale caror economii sunt afectate de criza din zona euro.
 
“In timp ce efectele crizei din zona Euro in cele mai mari economii din Europa de Vest a primit cea mai mare parte a atentiei intregii lumi, criza afecteaza, de asemenea, oamenii din tarile Europei de Est, in mod special pe cei mai saraci din Europa Centrala si de Sud – Est”, a spus Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale. Potrivit acestuia, grupul Bancii Mondiale extinde fondurile disponibile pentru regiune pentru ca “tarile respective sa se poate baza pe aceste resurse in vreme de criza”.
Criza datorilor suverane din Europa loveste pietele emergente din Est, categorie in care se afla si Romania, prin trei canale – finantari, comert si prin banii trimisi acasa de catre muncitorii acestor tari aflati la munca in Occident.
 
“Datorita legaturilor lor stranse cu zona Euro, tarile din Europa centrala si de sud – est este, foarte probabil, sa se confrunte cu o incetinire a ritmului economic in 2012”, afirma Philippe Le Houerou, vicepresedinte pentru Europa emergenta si Asia centrala in cadrul Bancii Mondiale.
Raspunsul institutiei financiare globale in aceasta regiune se va concentra pe reformele structurale si suport pentru sectorul privat pentru a mentine investitiile, veniturile si cresterea numarului de locuri de munca, consultanta si sprijin financiar pentru statele cu sisteme bancare fragile, o alta directie fiind protejarea celor mai vulnerabile paturi ale populatiei prin “intarirea retelelor de siguranta sociala”.
 
Reprezentantii Bancii Mondiale afirma ca institutia va ajuta statele afectate de criza sa mentina cadrul macro economic - fiscal si va asigura fluxul de credite catre intreprinderile mici si mijlocii.
Anuntul Bancii Mondiale privind extinderea pachetului financiar destinat statelor afectate de criza datoriilor suverane din zona Euro vine la interval de zece zile dupa intalnirea asa – numitei Initiative de la Viena, la care au participat institutiile financiare internationale si din regiunea Europei emergente, tema intalnirii fiind incurajarea bancilor vest europene sa ramana in Europa de Est si sa isi mentina expunerea aici.
 
Autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat temerea inca din toamna anului trecut ca bancile straine, care controleaza peste 80% din sectorul bancar local, ar putea sa isi reduca expunerea aici si sa taie finantarile care subsidiare, ceea ce pe cale de consecinta, ar insemna o sufocare a economiei in conditiile in care companiile nu ar mai avea acces la imprumuturi.
Pe langa ingrijorarile exprimate de catre presedintele Traian Basescu, recent, Banca centrala a Austriei, tara care prin intermediul bancilor – mama Erste, Raiffeisen, Unicredit si Volksbank are cea mai puternica pozitie in piata bancara din Romania, a cerut bancilor austriece sa isi limiteze expunerile pe pietele din regiune. Banca Austriei a cerut pentru a reduce gradul de risc ca finantarile acordate de subsidiare sa nu depaseasca valoarea de 110% in raport cu depozitele si resursele financiare atrase in plan local. Banci precum BCR sau Raiffeisen au o importanta sistemica astfel ca politicile lor de creditare au un impact urias in piata locala.
 
In acest context, creditorii internationali precum Banca Mondiala, Fondul Monetar International sau institutiile – cheie din Europa precum Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana sunt pregatite sa ajute financiar bancile, in conditiile in care acestea trebuie sa se recapitalizeze si sa atraga capital proaspat de la actionari pentru a face fata crizei.
Grupul Bancii Mondiale va creste astfel volumul de finantari disponibile prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si al Asociatiei pentru Dezvoltare Interantionala de la 12 mld. dolari la 16 mld. dolari, fonduri destinate perioadei 2012 – 2013. Prin acest program pot fi asigurate fonduri de urgenta pentru evitarea unor crize bancare, inclusiv linii de finantare pentru IMM-uri.
 
De mentionat ca Romania a incheiat anul trecut acorduri de finantare preventive cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in valoare de circa 5 mld. euro (6,5 mld. dolari), din care finantarea convenita sa fie accesata in caz de urgenta de la Banca Mondiala se ridica la circa 1,4 mld. euro (1,8 mld. dolari).
Din pachetul de 27 mld. dolari pregatit de catre Banca Mondiala, aproape o treime (10 mld. dolari) sunt alocati diviziei de investitii – International Finance Corporation, care poate intervene cu finantari acordate pe termen scurt sau pot fi investiti bani in companii sau banci prin preluarea unor pachete de actiuni in acestea. Aici, pachetul de finantare administrat de IFC, parte a grupului Bancii Mondiale, a fost majorat cu aproximativ 2 mld. dolari fata de nivelul anterior.
 
 
Al treilea brat cu care grupul Bancii Mondiale este gata sa intervina in regiune pentru a contracara efectele crizei este Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA), a carei capacitate de interventie a fost suplimentata cu 1 mld. $ pentru urmatorii doi ani. MIGA va sustine cu garantii bancile astfel incat acestea sa mentina finantaea subsidiarelor lor din pietele emergente din Est si Asia Centrala.
Autoritatile de la Bucuresti au bugetat pentru acest an o crestere economica intre 1,8% si 2,3%, una dintre cele mai optimiste rate de crestere din Uniunea Europeana si mizeaza pe un deficit bugetar de 1,9% din Produsul Intern Brut.
 
Pentru finantarea economiei, pe langa veniturile la bugetul de stat, autoritatile iau in calcul atragerea de finantari externe in acest an de 12,5 mld. euro, inclusiv emisiuni de obligatiuni. De asemenea, bancile locale raman un alt canal de finantare. De asemenea, programul de vanzari de pachete de actiuni ale statului in marile companii din energie pe bursa, daca va fi dus la indeplinire in acest an, ar urma sa aduca peste un miliard de euro pentru acoperirea unei pari a deficitului bugetar.

CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE FIN.RO


×
TOP articole
x close