Antena 3 CNN Economic Biz News Banca Angliei a dus dobânda cheie la un nivel minim istoric: 0,5%

Banca Angliei a dus dobânda cheie la un nivel minim istoric: 0,5%

Banca Angliei a dus dobânda cheie la  un nivel minim istoric: 0,5%
06 Mar 2009   •   08:06

Banca centrală a Marii Britanii, a coborât dobânda cheie la cel mai mic nivel înregistrat vreodată, de 0,5%, şi a anunţat că va începe să cumpere active de 75 miliarde lire sterline (105 miliarde dolari), tipărind bani ca să combată recesiunea .

Consiliul guvernatorilor, condus de şeful băncii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, a tăiat dobănda de politică monetară cu jumătate de punct procentual, la 0,5%, nivel minim de la înfiinţarea in 1694 a Bank of England.
Banca ar dori să injecteze bani proaspăt tipăriţi în economie şi să tempereze o recesiune ce se adânceşte, pe măsură ce dobânda cheie se apropie de zero.
Premierul britanic Gordon Brown declarase că ţările lumii ar trebui să urmeze modelul Statelor Unite şi al Marii Britanii, prin reducerea costurilor împrumuturilor şi extinderea, în schimb, a costurilor destinate combaterii recesiunii.
Decizia vine odată cu continuarea înrăutăţirii economiei. Marea Britanie se află deja în cea mai gravă recesiune în 30 de ani, după ce PIB s-a prăbuşit cu 1,5% în ultimele trei luni ale anului trecut, după o cădere de 0,7% în al treilea trimestru. Banca arată într-un raport că se aşteaptă la o tendinţă similară şi pentru începutul acestui an.
De asemenea, mulţi analişti consideră că semne de revenire nu se vor vedea decât spre finalul anului, sau începutul celui viitor.
Cele mai recente proiecţii ale Băncii Centrale din Londra sugerează că s-ar putea ajunge la o rată anuală de scădere de patru procente.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close