Antena 3 CNN Economic Biz News Autorităţile, „legate de mâini” în privinţa picăturilor de slăbit

Autorităţile, „legate de mâini” în privinţa picăturilor de slăbit

Autorităţile, „legate de mâini” în privinţa picăturilor de slăbit
19 Apr 2013   •   12:39

Produsele de slabit care ingrasa conturile unor companii, dar si pe cei care le consuma, sunt greu depistat si imposibil de interzis.
Autoritatile nu au parghiile legislative, dar nici resursele financiare si umane pentru a controla piata. Situatie de care profita sute de companii care vand pe internet „produse miraculoase”. O piata de sute de milioane de euro, din care castiga doar producatorii si distribuitorii. Cei care pierd bani, nu si kilograme sunt consumatorii.

In Romania, autorizarea suplimentelor alimentare intră în responsabilitatea a două autorităţi competente: Ministerul Sănătăţii si Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti, caruia ii revine si cele mai multe atributii pe aceasta piata Reprezentantii Ministerului Sănătăţii recunosc că niciodată nu se fac analize la suplimentele alimentare din plante: "Sunt notificate pe
răspunderea producătorului sau distribuitorului , care declară pe propria răspundere că sunt din plante. Aşa se face în toată Europa”. Asa cum se stie, doar medicamentele sunt analizate de Agenţia Naţională a Medicamentului.

Numai în cazul în care un consumator face reclamaţie şi spune că a avut probleme (nu ca a fost inselat) cu un supliment alimentar sau dacă există o notificare prin sistemul european de alertă rapidă cu privire la un astfel de produs, instituţiile de control ale statului sechestrează,
analizează şi distrug întreg stocul, dacă se descoperă că e neconform. În acest caz, instituţiile de control sunt Inspecţia Sanitară de Stat, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care gestionează şi sistemul european de alertă rapidă.

In ceea ce priveste, Institutul de Bioresurse Alimentare, aceasta este instutia care hotărăşte dacă un supliment alimentar poate să fie vândut în România, desi nu testează produsele naturiste cărora le dă avizul. Verifică actele pe care producătorul le are la dosar, între care un buletin de analize, pe care şi-l aduce singur.

Citeşte articolul integral pe IncomeMagazine.ro.

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close