Personalul din sectorul bugetar beneficiază, la ora actuală, de 86 de sporuri şi alte drepturi salariale care se adaugă salariului de bază.
Angajaţii tuturor celor 51 de ordonatori principali de credite, inclusiv Preşedinţie, Camera Deputaţilor, Senat, Cancelaria Primului-Ministru şi Secretariatul General al Guvernului, beneficiază de spor de vechime în muncă, de maximum 25% din salariul de bază, şi de salariu de merit, maximum 15% din salariul de bază.
Excepţie fac angajaţii din MAI, Ministerul Apărării, Administraţia Naţional a Penitenciarelor, SIE, SRI şi SPP care primesc maximum 20% din salariul de bază.
Bugetarii mai primesc, indiferent de instituţia de care aparţin, indemnizaţie de conducere de maximum 55%, spor pentru titlul ştiinţific de doctor de maximum 15% şi de spor pentru ore suplimentare.
Guvernul Boc a anunţat că vrea să taie mai multe sporuri, printre care: sporul de 20% pentru participarea în comisiile de concurs sau de soluţionare a contestaţiilor, sporurile pentru cei a căror activitate este legată de gestionarea împrumuturilor externe sporul pentru cunoaşterea unei limbi străine acordat angajaţilor din Ministerul de Externe
Unii bugetari, însă, îşi vor rotunji veniturile din sporuri şi stimulente, adică exact din acele surse pe care până mai ieri premierul Boc şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea le blamau, atrag atenţia cei de la Jurnalul Naţional.
Este vorba despre cei care au norocul să lucreze în ministerele şi instituţiile care au beneficiat de creşteri la capitolul salarii, de unde, se acordă şi stimulentele. Primii la acest capitol sunt angajaţii de la Ministerele Sportului, Învăţământului, Turismului, senatorii, deputaţii şi angajaţii de la Administraţia Prezidenţială.
- SPORURILE BUGETARILOR
- Vechime în muncă - maximum 25% din salariu
- Salariu de merit - maximum 15% din salariu
- Indemnizaţie de conducere - maximum 55% din salariu
- Indemnizaţie pentru titlul de doctor - maximum 15% din salariu
- CELE MAI MARI CREŞTERI ALE FONDULUI DE SALARII
- Ministerul Sportului: 123.15%
- Ministerul Învăţământului: 93,46%
- Agenţia de Integritate: 82,60%
- Ministerul Turismului: 56,66%
- Senatul României: 30,42%
- Consiliul Superior al Magistraturii: 23,87%
- Camera Deputaţilor: 22,92%
- Administraţia prezidenţială: 19,23%
Antena3