Antena 3 CNN Economic Biz News Atac la artişti şi jurnalişti: Guvernul propune plata CAS pentru drepturi de autor

Atac la artişti şi jurnalişti: Guvernul propune plata CAS pentru drepturi de autor

3 minute de citit Publicat la 15:42 08 Ian 2010 Modificat la 15:42 08 Ian 2010
Atac la artişti şi jurnalişti: Guvernul propune plata CAS pentru drepturi de autor
Guvernul vrea să impună plata CAS-ului pentru cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor şi convenţii. Este vorba despre artişti, scriitori, muzicieni, jurnalişti, într-un cuvant toate profesiile liberale, spun surse guvernamentale. Mai mult, Executivul ia în calcul includerea în sistemul de pensii publice a unor noi categorii profesionale, cum ar fi avocaţii ori preoţii.

Introducerea CAS-ului pentru cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor este considerată de artişti o măsură care nu va aduce bani mai mulţi la buget, dar cu siguranţă va determina scăderea nivelului de trai.

Şi arhitecţii vor avea de suferit. Reprezentanţii acestei categorii profesionale spun că oricum în ultima vreme, au fost puternic loviţi de criză, dat fiind că sectorul contrucţiilor este în declin de anul trecut.

Intenţia guvernului este să se revină la plafonul de cinci salarii medii brute ca bază lunară de calcul a CAS, aşa cum era în urmă cu trei ani. Prevederile sunt incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii care a fost discutat în cabinetul Boc, susţin surse ministeriale. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.

Nemulţumiri în presă

Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al guvernului la adresa presei, a declarat, vineri, pentru Mediafax, preşedinta Clubului Român de Presă, Indira Crasnea.

"Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al guvernului la adresa presei. Periodic, această problemă ajunge pe uşa din dos pe masa Executivului, invocându-se aşa-zise consultări cu patronatele şi sindicatele. Văd că guvernul ia în considerare părerile celor care ar trebui să tacă. Anul trecut, cam pe vremea asta, un lider foarte gălăgios de confederaţie sindicală, care pretindea că vorbeşte şi în numele industriei mass-media, a încercat să impună acelaşi lucru", a anunţat Crasnea.

Preşedintele CRP se declară încrezătoare că premierul Emil Boc va rămâne consecvent în susţinerea actualului regim al drepturilor de autor şi crede că "birurile puse pe ziarişti nu folosesc nimănui".

"Sper ca premierul Boc, pe care îl consider un partener lucid, raţional, al Clubui, să fie consecvent în susţinerea actualui regim al drepturilor de autor. Este o poziţie pe care domnia-sa a exprimat-o la întâlnirea pe care a avut-o anul trecut cu reprezentanţii companiilor membre ale CRP. Ca lider de partid aflat la guvernare şi şef al Executivului, cred că domnul Boc intuieşte faptul că birul pus pe veniturile cam anemice ale ziariştilor nu va face mai vioaie economia naţională şi nici act de înţelepciune politică nu este", a adăugat Crasnea.

CAS-ul pentru artişti, "idee profund nefericită"

Cântăreţul Florin Chilian crede că ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru sumele din drepturi de autor sau contracte de colaborare este o idee "profund nefericită", potrivit aceleiaşi agenţii de presă.

"În situaţia în care fiecare dintre noi ne-am pune întrebarea unde se duc banii noştri, ar trebui să nu mai plătim asta până nu ni se dă un raport complet pentru unde se duc banii noştri", a menţionat Florin Chilian.

"Ideea asta mi se pare profund nefericită, dar asta nu ne dă decât ideea exactă a stării de cadavru în ceea ce priveşte statul român. România e închisă - cineva a încuiat-o şi a aruncat cheia. Noi nu mai avem domenii strategice care să aducă bani la buget", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu, director al Teatrului Nottara din Capitală, crede că impunerea plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor sau contracte de colaborare este o dovadă de amatorism din partea Guvernului.

"Nu cred că poate fi aplicată o asemenea decizie. Există o lege a drepturilor de autor care este mai puternică", a mai spus Diaconu.




Antena3.ro

×
x close