Ion Ariton a spus că joi, la ora 14.00, se va întâlni cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a discuta cu privire la luarea unei decizii legat de "ceea ce se întâmplă în Vale" şi de restructurarea minelor.
El a spus că nu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinirea mineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă.
Ariton a spus că nu s-a discutat despre "închiderea uneia sau alteia dintre mine".
"Se va face o analiză a întregului lanţ minier din zonă, respectiv a celor şapte mine. Nu am luat decizia închiderii niciuneia dintre acestea, ci, din contră, căutăm soluţii de finanţare şi de rezolvare a problemelor tehnice, şi a creării locurilor de muncă în această zonă", a spus Ariton.
Mina Uricani se află pe lista neagră a celor care trebuie închise pentru că au pierderi mari. Comisia Europeană a cerut statelor membre încă din iulie anul trecut să sisteze activitatea în minele care au pierderi până la 1 octombrie 2014.
Mina Uricani se va închide
De asemenea, Ion Ariton a spus că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi promovată o Ordonanţă de Guvern prin care vor fi suplimentate ajutoarele pe care le va da Compania Naţională a Huilei şi care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă.
El a anunţat că premierul Emil Boc le-a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.
Situaţia minerilor din Valea Jiului se află în discuţie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentaţii CNH şi sindicaliştii din minerit căutând soluţii pentru implementare unui program care să stabilească condiţiile în care se va face exploatarea huilei în Vale Jiului.
De la 1 ianuarie 2011, activitatea de exploatare a cărbunelui în Valea Jiului nu mai este subvenţionată. În baza deciziei luate în 10 decembrie de Uniunea Europeană ajutorul de stat pentru această activitate mai poate fi acordat pentru unităţile miniere care intră într-un program de închidere până în anul 2018.