Agenţia de rating estimează că media ponderată în creşterea PIB pentru toate cele cinci ţări se va ridica la 1,2% în acest an, o creştere de 0,6% faţă de anul trecut. Deşi este o cifră medie ce maschează mari diferenţe între cele cinci naţiuni de la izbucnirea crizei economice în 2008. Ratele recente de creştere pentru CEE-5 reflectă recesiunea generală din întreaga UE începând cu primul trimestru al anului 2008. În Ungaria, ea s-a deteriorat cel mai mult, în jos cu 0,6%, România a suferit o reducere de 0,5% a creşterii, urmată de Bulgaria şi Republica Cehă, care ambele şi-au văzut economiile contractate cu circa 0,1%.
Cu toate acestea, Polonia iese in evidenţă de departe ca cea mai de succes ţară în ultimii cinci ani, cu o creştere ameţitoare de 14% din creşterea PIB-ului. Fitch constată că cererea internă a fost o problemă semnificativă pentru CEE-5 anul trecut, lăsând regiunea într-o stare mai săracă în comparaţie cu zona euro.
Polonia are de obicei o cerere internă sănătoasă, dar agenţia de rating afirmă că pentru anul trecut, ea a reprezentat doar 0,1 puncte procentuale de creştere, în scădere cu 3,4 puncte procentuale din 2011. Această tendinţă a fost reprodusă de Republica Cehă şi Ungaria, dar Bulgaria şi România au fost excepţii, unde cererea internă a fost mult mai puternică datorită creşterilor salariale de 6,3% şi 1,2% respectiv, rezultând în consum mai mare al gospodăriilor.
Fitch a dezvăluit în raport că datele pentru prima parte a acestui an sugerează că încrederea consumatorilor este redusă în întreaga CEE-5, cu şomajul de asemenea aşteptat să crească, ce ar putea ajunge chiar şi 10% în întreaga regiune pentru prima dată după 2006.