Majoritatea ţărilor din Europa se luptă pentru supravieţuire. Lovite de tsunami-ul crizei economice încă se zbat să rezolve gravele probleme ale şomajului, scăderii economice sau inflaţiei. Aşadar fenomenul "marilor puteri" nu este pe deplin înţeles pe bătrânul continent. Topul celor mai influente state ale lumii a rămas constant în ultima perioadă, schimbându-şi doar ordinea, din când în când: China, SUA, Rusia, Japonia rămân ţările care conduc din umbră lumea, stabilind trendurile în materie de economie, politică, finanţe.
China, o ţară unde comunismul a reuşit să ţină în frâu o populaţie în continuă creştere, este însetată de putere. Aşa că "miroase" orice posibilitate de extindere şi investeşte cu cap, în ţările care ascund comori îngropate de criza economică.
Investiţiile Chinei în Brazilia
Aşa se face că Brazilia a acceptat ajutorul oferit de chinezi, în vremuri grele, dar acum s-a trezit "colonie". Un exemplu recent este investiţia de 716 milioane de dolari pe care Banca de Construcţie a Chinei (CCB) a făcut-o în Banca Braziliană Industrială şi Comerciala, fiind de acum acţionar majoritar şi deţinând 72% din ea.
Analiştii brazilieni nu s-au ferit să spună că partenerii chinezi au profitat foarte mult de pe urma acestei mişcări şi asta pentru că preţul acţiunilor cumpărate de chinezi a fost unul foarte redus.
Nu de aceeaşi părere sunt chinezii care afirmă sus şi tare că interesul ţării lor pentru Brazilia păleşte. "Ne-am confruntat de multe ori cu o împotrivire şocantă a opiniei publice faţă de investiţiile străine şi în special ale chinezilor în ţara lor, iar acest lucru nu face decât să îndepărteze interesul oamenilor de afaceri chinezi faţă de Brazilia", a declarat Zhang Dongxiang, CEO-ul diviziei din Brazilia a Bancii Chineze, pentru Reuters.
Tensiuni între chinezi şi brazilieni
Brazilienii care au afaceri în ţara lor şi au ca parteneri investitori chinezi se plâng că sunt sufocaţi de "răbdarea exagerată a chinezilor în tranzacţiile financiare efectuate". "Negociază la sânge orice punct din contract şi ajung să semneze un acord în câteva luni. Totul se traduce pentru noi în pierderi masive", spun antreprenorii brazilieni.
Tensiunile dintre cele două state au escaladat în octombrie, când la Rio de Janeiro au avut loc violenţe de stradă din cauza faptului că cea mai mare bază petrolieră din Brazilia a fost achiziţionată de China.
"Ce se întâmplă când oamenii încep să spună <Avem un uriaş deficit comercial cu China. Ei investesc 20 de miliarde de dolari şi pun mâna pe toate resursele noastre. Am ajuns cumva colonie?>", spune Derek Scissors, de la Institutul de Afaceri American, care studiază problemele apărute în Brazilia.
Unde vor investi chinezii în viitor
Dacă interesul Chinei pentru Brazilia începe să scadă - chiar dacă sunt anunţate investiţii de 20 de miliarde de dolari în această ţară - China trebuie să îşi găsească o nouă "vacă de muls", un alt stat aflat în nevoi financiare grave care este gata să facă compromisuri pentru a ieşi la liman. Unii analişti spun că investitorii chinezi s-ar orienta către ţările sărace din Europa.