Antena 3 CNN Economic Biz News Analişti: Acordul cu FMI ar putea să nu salveze leul

Analişti: Acordul cu FMI ar putea să nu salveze leul

Analişti: Acordul cu FMI ar putea să nu salveze leul
11 Mar 2009   •   10:20

Orice ajutor străin acordat României pentru evitarea crizei financiare va presupune probabil măsuri drastice de austeritate pentru al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană (UE) şi va furniza o susţinere limitată a leului pe termen lung, comentează Reuters.

Economiştii spun că orice tranzacţie încheiată ca urmare a cererii României va calma temerile privitoare la o criză imediată şi ar putea determina o apreciere pe termen scurt a pieţei. Analiştii atrag, însă, atenţia că un astfel de acord nu va îndepărta nevoia fundamentală de depreciere a leului şi nici nu va redeschide calea spre o creştere explozivă.

Detaliile făcute publice despre un posibil acord au fost puţine, dar o sursă diplomatică din cadrul Uniunii Europene, apropiată negocierilor cu UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), a spus că un acord ar putea fi decis foarte rapid, dacă România acceptă condiţiile. O delegaţie a FMI va vizita Bucureştiul săptămâna aceasta.

Analiştii spun că un acord comun ar putea ajunge la circa 20 miliarde euro, asemănător cuantumului de 25 miliarde dolari luat anul trecut de Ungaria de la FMI, UE şi Banca Mondială (BM), dar ar putea să se cifreze şi la 9 miliarde euro.

În timp ce cuantumul tranzacţiei este încă neclar, analistul Neil Shearing de la institutul de cercetare Capital Economics a spus că 25 miliarde dolari ar putea acoperi aproape toată datoria externă a României de anul viitor.

Pachetul de sprijin va veni, însă, mai mult ca sigur cu un set de condiţii care să extindă reducerea cheltuielilor guvernamentale pentru micşorarea în 2009 a deficitului fiscal la 2% din produsul intern brut (PIB) de la mai mult de 5% anul trecut, mişcare comentată pozitiv de FMI.

Întrucât veniturile bugetare se bazează pe o estimare de creştere de 2,5% anul acesta, considerată de economişti ca exagerat de optimistă, orice ajutor ar putea veni cu mai multe cerinţe de diminuare a cheltuielilor.

"Pachetul de salvare nu va împiedica România să intre într-o recesiune lungă şi accentuată", a spus Shearing.

"Ar fi greşit să presupunem, cum face multă lume, că un pachet de salvare va permite României să îşi reia tendinţa recentă de dezvoltare", a declarat analistul citat.

Alţi analişti spun că o injecţie de capital ar mai putea tempera scăderea cererii de consum şi că, deşi declinul cererii ar putea continua, acesta ar fi mai puţin amplu decât în situaţia în care nu s-ar ajunge la un acord.

Dar, deşi un astfel de acord ar putea susţine leul pe termen scurt, situaţia din Ungaria, unde forintul s-a depreciat cu 16,5% de la încheierea acordului la jumătatea lui octombrie, ne arată că leul şi-ar putea continua deprecierea în faţa euro.

"Este posibil să avem o evoluţie asemănătoare forintului", a spus analistul Miroslav Plojhar de la JP Morgan. "Este posibil ca leul să slăbească dacă banca centrală nu apără un anumit curs", a adăugat Plojhar.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close