Antena 3 CNN Economic Biz News Am avut cea mai ridicată inflaţie anuală din UE

Am avut cea mai ridicată inflaţie anuală din UE

Am avut cea mai ridicată inflaţie anuală din UE
16 Noi 2009   •   17:23

România a avut şi în octombrie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,3%, iar ritmul mediu de variaţie a preţurilor de consum din cele 27 de state membre a urcat la 0,5%, însă indicatorul a rămas negativ în zona euro, potrivit datelor Eurostat, scrie Mediafax.
Inflaţia a urcat în zona euro la -0,1% în octombrie, de la -0,3% în septembrie, rămânând negativă în principal ca urmare a ieftinirii alimentelor şi carburanţilor.
În Uniunea Europeană, indicatorul a urcat la 0,5% în octombrie, de la 0,3% în septembrie, ratele anuale ale inflaţiei din statele membre variind de la 4,3% în România la -2,8% în Irlanda.
Rata inflaţiei a scăzut în octombrie în 11 state membre şi a crescut în 15. Datele pentru Marea Britanie nu sunt încă disponibile,arată un comunicat Eurostat.
Referitor la rata lunară a inflaţiei, care indică evoluţia preţurilor de consum în octombrie comparativ cu septembrie, România se află pe locul al patrulea în UE, cu o creştere de 0,4%.
Cele mai mari inflaţii lunare au fost înregistrate în Cipru (0,9%), Spania (0,7%) şi Grecia (0,5%), iar cele mai abrupte scăderi de preţuri au fost raportate de Finlanda (-0,5%), Olanda şi Lituania (-0,4% fiecare). Inflaţia lunară medie a fost de 0,2% atât în UE, cât şi în zona euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: inflatie BNR România
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close