"Culturile aveau nevoie de ploi în mai și iunie, nu și în iulie, și ne așteptam la grâu, conform estimărilor fermierilor, la o producție record de 8 milioane de tone, cea mai mare cantitate obținută în România, însă din cauza ploilor s-a diminuat cantitatea. Totuși avem o producție mai bună ca anul trecut, avem 7,37 milioane de tone, ceea ce reprezintă o premisă importantă pentru exporturile românești și pentru dezvoltarea exploatațiilor respective", a spus Constantin, potrivit Agerpres.
În ceea ce privește calitatea grâului, ministrul nu a oferit detalii deoarece încă nu au fost efectuate analizele, dar în mod sigur ploile căzute în perioada recoltatului vor influența calitatea recoltei de grâu din 2014.
Pe de altă parte, la rapiță s-a înregistrat o producție record, potrivit afirmațiilor ministrului Agriculturii, în condițiile în care abia în 1970 a fost introdusă în cultură.
"La rapiță mi-am permis să spun că este cea mai mare din istorie, în topul ultimilor 45 de ani, în condițiile în care rapița s-a introdus în cultură abia în 1970. De asemenea, eu sper că ploile din iulie au fost benefice și pentru floarea soarelui, dar și pentru porumb. Toate aceste producții sunt importante, nu numai pentru agricultură ci și pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a Romaniei", a adăugat șeful MADR.
Potrivit datelor MADR, producția de grâu recoltată de pe 99% din suprafață se ridică la 7,373 milioane tone (7,343 milioane tone în 2013), iar cea de rapiță la 1,089 milioane de tone, față de 647.811 tone în 2013.