Marin Dumbravă şi-a cumpărat un hectar de pământ într-o comună de lângă Bucureşti, acum şase ani. De atunci a început să cultive legume şi fructe ecologice. Investiţia iniţială a fost de 10.000 de euro. A obţinut şi certificat eco, iar acum are toată gama de produse. Din acest an, a început să-şi dezvolte şi mai mult afacerea - la cererea clienţilor, vinde şi ouă ecologice.
Legumele şi fructele ecologice se vând direct la fermă sau prin contract anual cu producătorul.
Preţul este de minim 30 de lei, pentru cel mai mic coş. Transportul costă încă 6 lei. Dar afacerea merge, spune producătorul. Are în medie 40 de clienţi pe lună, din care îşi acoperă costurile. Până acum n-a îndrăznit să spere, dar, din acest an, se poate gândi şi la profit. Alimentaţia bio e din ce în ce mai populară la noi.
În alt colţ de ţară, în zona Aradului, un producător de legume şi fructe ecologice a preluat un alt model de funcţionare - de la francezi. Vinde numai pe bază de contract. Iar clienţii suportă o parte din costurile producţiei. Plătesc în avans, dar apoi se bucură, cât e sezonul de lung, de recoltă.
În continuare, însă, peste 90% din produsele bio produse la noi merg la export, în Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice.
Anul trecut, exporturile bio au atins un nivel record de 100 de milioane de euro. Din acest an, oficialii de la agricultură vor să sprijine culturile ecologice şi oferă fermierilor un sprijin bănesc de 400 euro pe hectar. Incomparabil însă cu cel oferit agricultorilor, peste hotare. Grecii, de exemplu, primesc pentru un hectar 600 de euro.