Cinci procente în plus la TVA şi măsurile de austeritate au mutat afaceri româneşti peste graniţă. În Bulgaria şi Ungaria, unde întreprinzătorii români au găsit condiţii mai bune. A fost pentru ei soluţia salvatoare ca să nu închidă porţile în România.
Florin Bogdan a deschis firma din Ungaria acum patru ani, pentru comerţ cu cereale. Nu a funcţionat nicio zi până când în România s-a mărit TVA-ul şi în Ungaria au început să se dea facilităţi pentru micii întreprinzători.
?Au venit nişte facilitaţi, dacă angajezi oameni statul maghiar te subvenţionează pentru treaba asta. Dacă ai o lucrare de şase luni, muncitorii ţi-au lucrat în profit?, declară Florin Bogdan, întreprinzător român.
Taxele sunt mai mari în Ungaria, dar statul nu e agresiv cu micii întreprinzători, spune Florin. Relaţia cu autorităţile e corectă. TVA-ul îi este rambursat imediat. Firmele nu sunt controlate inutil. Are o singură problemă. Transferă bani de la noi la ei durează cam mult, trei-patru zile. Acum, Florin Bogdan contruieşte în Ungaria - are o firmă care se ocupă cu aşa ceva.
Românii s-au mai dus în Bulgaria, unde taxele sunt mai mici decât la noi. Înfiinţarea unei firme de comerţ, prin care să treci o marfă pe care o vinzi aici, fără să plăteşti TVA costă 500 de euro şi durează cel mult două săptămâni. Oamenii s-au adaptat vremurilor. Au soluţie pentru orice problemă. Şi îi găsiţi pe internet.
20.000 firme au fost suspendate anul acesta şi 2.700 au fost dizolvate. Anul trecut, 137.000 au dispărut din economie. De zece ori mai multe decât acum doi ani. Au fost întreprinzătorii care nu au rezistat crizei, impozitului forfetar, tva-ului şi care nu ştiau că există varianta mutării activităţii într-o ţară vecină.
Observator