Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu susţine că suma de care statul are nevoie pentru achitarea obligaţiilor s-a majorat din cauza amânării tranşei de la FMI.
În lipsa banilor de la FMI, statul trebuie să se împrumute acum de la băncile autohtone, care percep, însă, dobânzi mult mai mari. Ministerul Finanţelor a împrumutat deja aproape 800 de milioane de lei, prin vânzarea de titluri de stat pe piaţă.
Analiştii economici condamnă politica băncilor autohtone, de a percepe dobânzi mult mai mari. ?Statul ar trebui să se împrumute în condiţiile cele mai puţin vitrege de la bănci, pentru că totuşi are bonitatea cea mai bună, însă este cu spatele la zid şi băncile caută să extragă o rentă din această situaţie nenorocită", spune analistul economic Daniel Dăianu.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat amânarea celei de-a treia tranşe a împrumutului până în ianuarie, din cauza crizei politice şi a rezultatelor economice slabe. România a primit până acum două tranşe din împrumutul de la FMI, în valoare de 6,57 miliarde euro.
Antena 3