"Eu n-am auzit pe nimeni spunând că nu e cazul să ne facem griji, când toată planeta e îngrijorată, planeta e în criză, iar criza merge în valuri. Atâta vreme cât în Europa, în jurul nostru, sunt probleme mari ale unor state importante şi puternice, privind bugetele şi datoriile, iar bugetele sunt în aer, nu putem să nu ne facem şi noi griji", a atras atenţia Adrian Vasilescu.
Acesta a mai precizat că, în prezent, România nu se confruntă cu probleme foarte mari din punct de vedere economic, comparativ cu alte state ale lumii.
"Din fericire, la această oră noi nu avem probleme pe care le au ţări mari din Europa, ţări care sunt în faţa unui pericol mortal. Noi suntem cu un deficit bugetar cu tendinţe de scădere şi cu datorie publică, internă şi externă, de 38%, adică sub plafonul maxim european şi cu mult mai bine ca ţări care au în faţa lor aspecte groaznice", a adăugat Vasilescu.
Potrivit acestuia, în 2008, când România a intrat în criză, UE a publicat un tablou al bunăstării statelor din Uniune, iar noi am intrat în criză aflându-ne pe penultimul loc în UE.
Totuşi, a mai spus Vasilescu, România este un paradox, pentru că are criză economică, fără să aibă criză financiară. Analistul se întreabă ce ar fi făcut România dacă ar fi fost în situaţia de a trebui să salveze o bancă de la faliment, aşa cum s-a intâmplat în alte ţări.
"Ţările lumii au aruncat mii şi mii de miliarde ca să salveze bănci de la criză, corporaţii, să nu se prăbuşească. Noi n-am avut aceşti bani, dar nici nevoie. Dacă am fi avut o bancă românească în pericol de prăbuşire, de unde am fi putut noi să scoatem bani ca să salvăm o bancă?", se întreabă retoric Adrian Vasilescu.
Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi-au accelerat scăderea, pe fondul panicii care a cuprins investitorii, astfel că la două ore de la deschiderea sesiunii de marţi toţi indicii bursieri se aflau în scădere cu peste 10 procente.