“SIF-urile nu ne-au spus mai mult decat a parut pana acum in presa. Eu am inteles ca sunt intr-un proces de negociere, dar nu ne-au spus nimic despre termenii ofertei. Inteleg de la toti ca exista negocieri, dar mai mult de atat, nu”, a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, societatea care administreaza fondul de investitii STK Financial.
In acelasi timp, Cristian Dutescu, avocatul care reprezinta fondurile americane Firebird, spune ca nu a inteles nici macar ca ar exista o oferta ferma din partea Erste.
“Nu am inteles ca ar fi o oferta ferma din partea Erste. Daca e o oferta ferma, ar trebui sa fie adusa la cunostinta pietei, deoarece ar putea avea impact asupra pretului de tranzactionare”, a precizat Dutescu.
El a adaugat ca nu are mandat din partea Firebird sa opreasca demersul prin care a cerut SIF-urilor sa convoace AGA pentru a le determina sa ceara listarea BCR.
Similar, Nicolae Pascu a spus ca are de gand sa mearga mai departe si din ce a discutat cu reprezentantii celorlalti actionari prezenti la intalnire, aceasta este si dorinta lor.
Din grupul de actionari ai SIF-urilor, care au cerut convocarea AGA, se mai afla si fonduri administrare de ING, Broadhurst, Aviva, Carpatica, BT Asset Management, dar si societatea de intermediere financiara Broker Cluj. Actionarii detin peste 5% din capitalul social al SIF-urilor, procent suficient pentru a determina consiliile de administratie ale SIF-urilor sa convoace AGA. Pana in prezent, doar SIF Moldova a anuntat ca va convoca o Adunare Generala in acest sens.
Presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), pe de alta parte, a cerut sa se intalneasca cu reprezentantii actionarilor pentru a le propune sa renunte la solicitarea lor, motivand ca astfel s-ar reduce la jumatate perioada in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si Erste.
SIF-urile si austriecii trebuie sa ajunga la o intelegere pana in octombrie, cand expira termenul in care trebuia sa inceapa demersurile pentru listarea BCR la Bursa.
Ioan Cuzman, presedintele SIF1, este si cel care a spus ca ar exista o oferta concreta din partea Erste. La polul opus, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, a spus ca nu stie nimic despre asa ceva si ca oricum mai este mult pana sa se ajunga la o solutie in acest sens, raspunzandu-I astfel lui Cuzman, care afirma ca “din 100 km de parcurs, ar mai fi doar 10 metri”.
Celelalte SIF-uri au spus ca sunt mai multe variante aflate in lucru, dar ca nu ar exista una care se detaseaza fata de celelalte. Printre variantele discutate ar fi: vanzarea pachetelor de actiuni catre Erste, un swap de actiuni cu Erste si chiar si un schimb de actiuni la care s-ar adauga si o suma de bani platite de catre Erste.
Oficialii Erste au confirmat ca poata discutii cu SIF-urile despre gasirea unei alternative la listarea BCR, dar au spus ca nu pot oferi detalii despre continutul discutiilor.
Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, a declarat la finele saptamanii trecute ca va face tot posibilul pentru a evita listarea BCR, deoarece nu ar fi in interesul grupului austriac.