România intenţiona la sfârşitul acordului în curs să semneze un nou pact, însă în prezent autorităţile române nu au dus la bun sfârşit acordul care este în derulare, cel preventiv care a fost semnat pe o perioadă de un an.
Prin urmare, s-a optat pentru această variantă, de prelungire a actualului acord, care expira în luna martie 2013, pentru încă două luni, respectiv pe lunile mai şi iunie.
Nu se ştie însă clar în ce condiţii s-a ajuns la această înţelegere între parte română şi reprezentanţii FMI, care îşi încheie ultima misiune de evaluare în cadrul actualului acord, în data de 29 iunie.
Cel mai probabil, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sunt mulţumiţi de prevederile proiectului bugetului consolidat pentru 2013 şi de împărţirea şi alocările bugetare pe care le-au făcut actualul guvern.
Mai mult, în momentul de faţă se mai negociază şi o serie de amânări cu privire la privatizarea unor companii. O parte din măsuri deja au fost luate, cum este cazul Oltchim, unde guvernul a ales să-l bage în procedura de insolvenţă.