"Un acord de tip precautionary stand-by este prea slab, şi ca mesaj. Dacă se finalizeazã cu succes negocierile, România va solicita prin scrisoarea de intenţie pe care o va trimite la FMI încheierea unui acord de tip stand-by, care se va întinde cel puţin până la sfârşitul anului 2010. Acordul va fi pe doi ani", au declarat sursele citate.
Acordurile de tip precautionary stand-by nu au ca obiectiv atragerea de fonduri de la FMI. Sumele alocate sunt mai mici decât în cazul înţelegerilor de tip stand-by.
Legat de termenul de rambursare, experţii FMI şi reprezentanţii României au fost de acord ca plăţile să coincidă cu momentul în care se estimează cele mai mari intrări în România de fonduri europene, adică în 2013.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus, recent, că împrumuturile externe pe care România le-ar putea atrage trebuie să acopere capacitatea destul de limitată de absorţie a fondurilor europene. Acesta urmează să fie rambursate atunci când sunt estimate intrări mai mari din fonduri UE.
Antena3.ro