Acordul, semnat în anul 2000, permite ca circa toate exporturile din vestul Balcanilor să intre în Uniunea Europeană fără taxe vamale sau limite asupra cantităţii.
Prin urmare, Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia beneficiază de respectivul acord ca ţări participante la Pactul de Stabilitate şi Asociere, menit să asigure pacea şi stabilitatea în regiune.
"Alături de acordurile bilaterale în vigoare, aceste acorduri de comerţ preferenţial sprijină integrarea economică cu UE şi susţin stabilitatea politică şi progresul economic în întreaga regiune", scrie comunicatul CE.
Acordul a fost reînnoit în 2005 prima oară şi va expira în decembrie, dar va fi prelungit din nou în ianuarie 2011, după ce va fi aprobat oficial de miniştrii din statele UE şi Parlamentul European.
Încetarea acordului a avut consecinţe economiile din regiunea Balcanilor de Vest şi repercusiuni asupra reformelor interne, spun cei de la CE.
UE, cel mai mare partener comercial al regiunii, a exportat în 2008 bunuri de 32,5 miliarde de euro în Balcanii de Vest, în timp ce importurile au fost de 14 miliarde de euro.
Antena3.ro