Economia subterană este evaluată de Institutul Naţional de Statistică la 20% din Produsul Intern Brut. Astfel, din cauza evitării plăţii impozitelor pe venit, a TVA şi a contribuţiilor sociale, România a pierdut în 2009 aproximativ 100 de miliarde de lei, adică 23 de miliarde de euro. În acelaşi an, Guvernul a împrumutat 19,95 miliarde de euro, de la insitutuţiile financiare internaţionale.
Oamenii de afaceri estimează însă că situaţia este şi mai gravă, iar nivelul economiei subterane ajunge la 30-40% din PIB.
Domeniile afectate cel mai grav de evaziunea fiscală şi de munca la negru sunt industria alimentară, construcţiile, industria uşoară, şi agricultura.
"La pâine, evaziunea ajunge la 70%, la carne ajunge la 60%, la alcool la peste 50%, iar la lapte şi brânză piaţa neagră este pe la 50% din industria alimentară?, a declarat Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, pentru Financiarul.
Liderii sindicali sunt de părere că valul de şomaj şi reducerea pensiilor şi salariilor nu ar fi fost necesare, dacă Guvernul Boc ar fi redus economia subterană.
"Chiar Fondul Monetar şi Banca Mondială estimau că economia subterană este de peste 40% din PIB. Dacă Guvernul ar fi reuşit reducerea a macar 5% din această pondere, sacrificiile sociale nu şi-ar mai fi avut rostul?, a afirmat Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa.
Atât sindicalistii cât şi oamenii de afaceri propun înăsprirea legislaţiei privind evaziunea fiscală.
Proiectul de buget pentru 2009 nu a prevăzut nicio soluţie sau măsură concretă pentru combaterea economiei subterane.
Antena3.ro