Potrivit analizei OIM, cei mai loviţi de recesiune au fost ceăţenii celor mai puternice state din lume, inclusiv statele din Uniunea Europeană. Aceste societăţi constituie doar 16% din populaţia activă a planetei, dar locurile de muncă pierdute au constituit o creştere de 40% a şomajului la nivel global în ultimii doi ani.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, rata şomajului va creşte şi în 2010 până va atinge 8.9%.
Cu toate că sistemul financiar pare că a supravieţuit crizei de pe bursele din New York (septembrie 2008), iar marile economii ale lumii, precum Statele Unite şi Marea Britanie au revenit pe creştere, situaţia la nivel mondial nu pare să se stabilizeze curând, e de părere directorul-general al OIM, chilianul Juan Somavia.
Acesta a cerut ca "aceleaşi politici hotărâte care au salvat băncile să fie aplicate şi pentru salvarea şi crearea de locruri de muncă".
Pe piaţa mondială intră anual 45 de milioane de tineri, care riscă să rămână fără post. Între 2007 şi 2009, rata şomajului în rândurile celor tineri a fost de 10,2 milioane, cea mai mare rată de creştere din 1991. Şomajul în rândul tinerilor s-a apreciat cu 13,4% în ultimii doi ani.
Totuşi, a ocupa un post în cadrul unei firme nu înseamnă şi abandonarea pragului de sărăcie. Aproape 633 milioane de angajaţi din lume trăiau, în 2009, cu venituri de mai puţin de 1,25 $ pe zi.
Antena3.ro