Diferenţa medie de preţ dintre cele două tipuri de combustibil este de doar 4 bani.
Situaţia de la pompă este una rară. În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care alimentau cu benzină.
Pentru prima dată în ultimele 10 luni, motorina a fost la pompă mai ieftină decât benzina.
La una dintre benzinăriile din Bucureşti, de exemplu, benzina ne costă cu 4 bani mai mult decât motorina. Benzina standard se vinde cu 7,49 litrul, iar motorina standard 7,45 de lei litrul.
Anul trecut, la începutul verii, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei.
În toamna anului 2023, preţul motorinei era cu 75 de bani mai mare decât cel al benzinei.
Indiferent de tipul combustibilului, oscilaţiile de preţ din ultimul an au afectat bugetul şoferilor.
Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu peste 3%, iar preţul motorinei a scăzut cu mai puţin de 1%.
Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășească 9 lei pe litru.
De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.