Antena 3 CNN Economic Banii pe care îi strâng într-o zi doi părinți din Vaslui, din sticle reciclate

Banii pe care îi strâng într-o zi doi părinți din Vaslui, din sticle reciclate

Doi părinţi din Vaslui reuşesc să strângă bani frumoşi într-o zi din reciclarea sticlelor pe care le duc la automatul SGR de colectat PET-uri dintr-un magazin din oraș.

Banii pe care îi strâng într-o zi doi părinți din Vaslui, din sticle reciclate
Câți bani strâng într-o zi doi părinți din Vaslui din sticle reciclate
de Georgiana Adam    |    22 Mai 2024   •   09:22

Pentru că erau foarte multe, cei doi părinţi din Vaslui au pus sticlele reciclabile într-un cearșaf dublu, pentru a nu face mai multe drumuri.

De asemenea, sunt supermarketurile care se întrec în oferte pentru sticlele reciclate, oferind românilor mai mulţi bani de 0,5 lei atât cât este garanţia.

Acţiunea reprezintă o oportunitate valoroasă pentru toți cei interesați să contribuie la protejarea mediului înconjurător și să obțină beneficii financiare în același timp.

Practic, la fiecare achiziție de sticlă de plastic, doză de aluminiu sau sticlă de sticlă din orice magazin, se plătește o garanție de 50 de bani, exclusiv pentru produsele ce poartă logo-ul SGR.

În prezent, pe piață se mai găsesc produse fără acest logo, la care cumpărătorilor nu li se percepe garanția de 50 de bani și care nu pot fi returnate la automatele din magazine.

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.

Ce trebuie să știe românii care returnează sticle SGR

O hotărâre de Guvern la care se lucrează în prezent vrea să schimbe modul în care românii reciclează sticlele, din cauza faptului că automatele din sistemul SGR nu funcţionează mereu.

Astfel, magazinele vor fi obligate să preia manual sticlele şi ambalajele returnabile, dacă automatele nu funcţionează, şi să ofere la casă contravaloarea PET-urilor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dacă aparatele de colectare a sticlelor returnabile nu funcționează, comercianții înscriși în sistem trebuie să preia manual ambalajele aduse de oameni. 

Precizările au fost făcute chiar de reprezentanții Guvernului, după ce mulți români s-au plâns că au întâmpinat dificultăți în momentul în care au vrut să returneze ambalajele SGR.

Potrivit HG 1.074/2021, magazinele trebuie să ofere "posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României".

Chiar dacă în hotărârea de Guvern nu se specifică, în mod exact, ce se întâmplă în cazul în care aparatul de colectare este defect, se precizează faptul că magazinele sunt obligate de lege să primească ambalajele. Prin urmare, în astfel de situații, ele pot fi acceptate și preluate manual de comercianți.

Oficialul a mai precizat recent că în prezent instituţia pe care o conduce lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Câți bani strâng zilnic doi părinți din Vaslui din sticle reciclate

Ce doi părinţi din Vaslui au fost surprinşi într-o zi cu peste 100 de sticle de plastic reciclabile pe care le-au adus la automat într-un mod inedit.

Se pare că reciclarea sticlelor a devenit pricipala lor sursă de venit, aceştia câștigând în zilele bune și 100 de lei pe zi din ambalajele colectate pentru reciclat. Ce doi sunt părinții a cinci copii.

Alți oameni din Vaslui merg în restaurante sau terase, unde îşi comandă de o sticlă cu suc pe care o consumă în câteva ore, iar în tot acest timp vânează sticlele de plastic pe care ceilalți clienți le abandonează pe mese.

Românii care cumpăra băuturi în sticle de plastic, sticlă sau aluminiu cu sigla SGR plătesc o garanție de 50 de bani, pe care acum o pot recupera după ce duc ambalajele înapoi la automatele din magazin.

Sticlele purtătoare de garanţie au intrat pe piaţă gradual, fiind vorba de o perioadă tranzitorie până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft.

Astfel, produsele în ambalaje non-SGR, care se află, deja, în stocul producătorilor sau al comercianţilor, mai pot fi comercializate până la data de 30 iunie 2024, potrivit vremeanoua.ro.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marcel Ciolacu, printre suporterii români la Frankfurt: „Merg şi eu să beau o bere”
x close