Antena 3 CNN Economic Banii pe care îi pierde un român la pensie, dacă nu a avut tot salariul pe care cartea de muncă

Banii pe care îi pierde un român la pensie, dacă nu a avut tot salariul pe care cartea de muncă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 00:00 25 Mai 2023 Modificat la 00:00 25 Mai 2023

Nu sunt puţini românii care rămân la un angajator şi primesc salariul minim pe economie, rotunjindu-şi veniturile cu banii pe care îi iau de la acelaşi loc de muncă, însă nefiind trecuţi în acte.

Calculele făcute arată că sunt diferenţe mari între pensia pe care un român o primeşte după ce a avut salariul minim pe cartea de muncă şi un altul care a câştigat în acte 8.000 de lei, spre exemplu.

Dacă luăm exemplul unui salariu minim pe economie de 3.000 lei, din care brutul este de aproape 1.900 de lei, un român rămâne cu o pensie din care nu îşi permite deloc multe lucruri.

Potrivit calculelor făcute de economişti, dintr-un salariu minim, putem spune că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună pe lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.

Citeşte şi: Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent

Câţi bani pierde la pensie un român care nu are tot salariul în acte

De abia la un salariu brut de 8.000 de lei, adică 4.700 de lei în mână, pensia unui român va fi, peste circa zece ani, de 2.500 de lei.

Cifrele arată că este vorba despre o sumă aproape dublă în acest caz, ceea ce nu este puţin, mai ales în cazul persoanelor care ajung la pensie.

Vezi şiVechimea în muncă pentru stabilirea pensiei. Avantajele pe care puţini români le cunosc

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

×
x close