Antena 3 CNN Economic Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 18:00 22 Mar 2023 Modificat la 18:00 22 Mar 2023
bani lei
Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei Sursa foto: Getty Images

Din păcate, dacă scade inflația, scad și dobânzile la depozite. Iar câștigul celor care își țin toți banii la bancă este tot mai mic.

O altă variantă este împrumutarea statului cu dobânzi de până la 8% pe an. Iar Ministrul Finanțelor a anunțat că donatorii de sânge vor avea o dobândă mai mare în noua emisiune de titluri Fidelis.

Însă teama de o criză asemănătoare celei din 2008 este reală și este prezentă în rândul multor români cu economii la bănci. Cu toate acestea, specialiștii îi liniștesc.

Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu banca, în maximum șapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane”, spune Irina Chițu, analist financiar.

Uitați-vă după bănci mari, după bănci puternice, după bănci stabile. Experiența din alte țări - Elveția, Statele Unite - arată faptul că băncile mari, cu riscuri sistemice, sunt salvate. Imediat se intervine, sunt ajutate”, spune și Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Peste 60.000 de români ar putea pierde bani

Nu mai puțin de 11 milioane de români dețin depozite la bănci. Iar 60.000 dintre aceștia au sume mai mari de 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, în cazul unui faliment, riscă să piardă bani.

Singurul risc pe care îl avem ținând economiile la bancă este acela ca randamentul să fie depășit de inflație. Atât dobânda la titluri de stat, cât și dobânda la depozite se situează undeva în jurul valorii de 8%, ceea ce este mult sub inflație”, explică Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Așadar, sfatul specialiștilor este diversificarea economiilor în cazul unor sume mari de bani.

Recomand fondurile de investiții care investesc total sau parțial în acțiuni. De regulă, acțiunile ne dau un randament care este apropiat sau chiar peste inflație”, mai spune Alexandra Smedoiu, analist financiar.

Mai mult decât atât, este extrem de important să învățăm să ne ferim de inflație.

Câţi bani vom avea în plus peste 3 ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

De exemplu, dacă avem o mie de lei pe care ne dorim să îi investim, în cazul în care decidem să îi depunem la o bancă, sub forma unui depozit, după un an, dobânda pentru aceștia va fi nu mai mult de 84 de lei. Iar după trei ani, suma strânsă va fi de 230 de lei. Atenție, însă! Comisioanele pot reduce câștigurile semnificativ. Totodată, sumele strânse în cazul titlurilor de stat sunt similare însă acestea nu sunt impozitabile, scrie observatornews.ro.

Dacă la câștigurile din titlurile de stat avem acces, cel mai devreme, după un an, unele bănci oferă depozite chiar și pe câteva luni.

Dobânzi anuale de până la 8% la titlurile de stat Tezaur

”De la începutul anului se observă o tendință de creștere a dobânzilor pe perioade mai scurte la depozite, de trei luni, de șase luni, în detrimentul perioadelor mai lungi, de un an, doi ani, trei ani pentru că băncile se așteaptă să se normalizeze inflația şi ar pierde dacă ar da aceleași dobânzi mari, pe o perioadă lungă de timp”, explică Irina Chițu.

La noi în țară, cea mai avantajoasă dobândă din piață la depozitele în lei este de 9,3%. Mai mult decât atât, românii mai au la dispoziție o săptămână să investească în titlurile de stat Tezaur, cu dobânzi anuale de până la 8% pe trei ani.

×
Etichete: depozit bancar
x close